Knihy o vedení jsou všude, ale kde jsou ti vůdci?

Zodpovědné vedení je dnes velmi vzácným jevem. Většina největších korporačních vůdců alespoň v USA pobývá nebo je na cestě do vězení, političtí lídři tráví většinu času chozením okolo problémů jako okolo horké kaše… Knihy na toto téma přicházejí v ohromujícím tempu, které ale zhruba odpovídá potřebám pro skutečné vůdce.

Velikost, nová dokonalost

Kniha č.1 v USA, Gladwellův „Blink“ povzbuzuje lidi, aby důvěřovali svým instinktům a méně o věcech přemýšleli. Pro lidi, kteří neradi přemýšlí to může být velice lákavá cesta. „From Good to Great“ od J.Collinsové zase vysvětluje, jak se z několika dobrých společností staly skvělé. Další autorita, S. Covey, ve své knize „The 7 Habits of Highly Effective People“, došel zjevně ke stejnému názoru. Ve své poslední knize „The 8th Habit“, Covey říká všem těm, co si koupili jeho předchozí knihu, že efektivita už nebude stačit, bude potřeba velikosti. Poselství v této knize je jasné: Pokud nemíříte k velikosti, budete mít v dnešním konkurenčním, obchodním světě smůlu. A to bez ohledu na to, jak dobře si vedete.

Jsou mezi námi

Se všemi těmi knihami se nabízí otázka, kde jsou všichni ti skvělí, efektivní vůdci zítřka. Odpověd je taková, že jsou všude kolem nás. Jsou to ti lidé, kteří dělají věci, aniž by je o to někdo požádal; ti, kdo předpovídají problémy předtím, než přijdou a řeší je předem. Pokud je chcete najít, prostě jen ukažte na toho, komu nejvíce věříte - třeba v tom, jak zodpovědně a bez výmluv vykonává svoji práci.

Zaslepeni minulostí

Zůstává se jen zeptat, proč je tak těžké poznat lídry mezi námi. Moje teorie je následující: Je těžké poznat opravdového lídra, protože naše představy o něm a takovýchto lidech jsou ovlivněny minulostí. Díky historii víme, jak vypadali, ale identifikovat je v současnosti není tak snadné.

Nenechte se mást, opravdoví lídři mezi námi jsou často ti se skloněnými hlavami, dělají svou práci a touží po výsledku, ne slávě.

-av-
Zdroj: Presentations - informace o technologiích a technikách efektivní komunikace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentations