Jsou vaše současné prezentační dovednosti dostatečné? Prezentujte jako lídr

Jste lídr? Pokud ano, umíte také prezentovat jako lídr? Lídři dokážou vést ostatní, dokážou je přimět, aby se dali do práce. Čeho tak dosáhnou? Toho, že nezbytné změny budou provedeny a že se firma změní tak, jak je třeba.

Ilustrační snímek

Pokud chcete být opravdovým lídrem, vaše projevy a proslovy musí být takové, že dokážou:

  • Inspirovat a motivovat ostatní
  • Pomoct vašemu týmu i jiným týmům pochopit, proč mají spolupracovat
  • Ujistit publikum, že si uvědomujete a přijímáte vlastní zodpovědnost za to, že se věci pohnou

Velká část práce každého lídra se děje právě prostřednictvím mluvení. Držte se následujících tipů zveřejněných na webu presentationmagazine.com a prezentujte jako lídr.

Popište potřebu

Musíte přimět publikum, aby přijalo za svou potřebu něco změnit. Proto začněte právě popisem potřeby. Co je špatně na tom, jak věci fungují dnes? Musíte porazit spokojenost se současným stavem, kterou lidé často pociťují. Zdůrazněte, proč je změna nutná. Popište, jaké důsledky by nastaly, kdyby ke změně nedošlo. Proč to, co možná funguje nyní dobře, přestane fungovat v budoucnu?

Mluvte o své vizi

Všichni si potřebujeme představit, jak to bude vypadat po zavedení změny. To je to, co nás inspiruje a co nás motivuje k usilovné práci, k osvojení si nových postupů a odnaučení starých, neproduktivních návyků. Podělte se proto o svou vizi toho, jak budou věci fungovat nově a lépe.

Co to přinese jednotlivci?

Chcete-li lidi přesvědčit, musíte jim nabídnout přesvědčivou představu a ilustraci toho, co díky změně získají. Mluvte jednoduše. Potřebujete ostatní přesvědčit a nadchnout pro váš záměr, protože jen tak skutečně začnou pracovat na tom, co chcete a věci se tak pohnou žádoucím směrem. Udělejte vše pro to, abyste své publikum přesvědčili.
Používejte příběhy a příklady. Vaše publikum si tak bude moci daleko živěji představit daný problém a lépe pochopí změny, které prosazujete.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine