Jako mnich aneb objevte zdroje skryté produktivity

Ilustrační snímek

Marie Curie, Nietzsche, Thoreau a další. Ti všichni měli společné nejen neuvěřitelné vynálezy, ale také neuvěřitelnou koncentraci na své experimenty, jak uvedl server Fast Company. Sklodowská pracovala hluboko do noci, Nietzsche hledal múzu v horách a Thoreau zase kdesi v lesích Massachusetts.

A co v dnešním ultrarušivém světě? Je vůbec možné se oprostit od všeho kolem nás a skutečně se naplno věnovat svým aktivitám? Možné to je, ale vyžaduje to striktní přístup.

První rada tedy zní: Chcete úspěšně završit svůj projekt a zároveň věnovat dostatečnou pozornost svým kolegům? Přepněte do mnišského módu a zaveďte do svého života pevný řád. Vaše předsevzetí je veřejnou deklarací vám i vašim kolegům, že se chystáte hluboce soustředit na náročný úkol, který potřebujete dokončit. V tu chvíli v podstatě vypnete veškeré rušivé prvky okolí a pak už se jen plně soustředíte.

Vyhraďte si čas pro každý úkol

Jeden spisovatel velmi dobře věděl, že sepsání jeho první autorské knihy bude nemalý oříšek a z úzkosti a strachu v noci téměř nespal. Výsledek? Průměrný, ne-li podprůměrný. Pod stresem a s únavou v patách bylo prostě nemožné psát. Ale proč mít bezesné noci, když je stejně nezúročíte?

Další rada tedy zní: Vyhraďte si striktně čas, který budete každému úkolu věnovat. Máte náročný projekt, do kterého se vám vůbec nechce? V pořádku. Vyhraďte mu vždy zcela konkrétní čas ve vašem denním plánu a donuťte se plán dodržet. Je lepší si vyhradit spíše delší časový úsek a klidně i v řádu celých dní v závislosti na náročnosti úkolu. „Aha“ moment totiž většinou přichází až po dlouhých hodinách koncentrace. Jen čas ale nestačí…

Vyhrazení čas je jen začátek, ale není zárukou plné pozornosti. Potřebujete také prostor a další podmínky, kterými eliminujete rušivé prvky okolí. Hlučná kancelář a neustále zvonící telefony vás budou jen rozptylovat. Je možné vzít si home office? Je volná nějaká zasedací místnost, kam byste se mohli uchýlit?

Udělali jste si čas i prostor, ale vaši kolegové vás neustále atakují s dotazy a požadavky? Už jste vyzkoušeli v takové situaci automatickou e-mailovou odpověď? Vaši kolegové budou mít více pochopení, pokud budou znát vaši situaci.

Jaké další triky používáte pro zvýšení své koncentrace?

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company