Jak zlepšit svůj rozhodovací proces (1/2)

Ilustrační snímek

Chcete-li se zlepšit v rozhodování, nejprve se zamyslete nad následujícími otázkami. Pomohou vám odhalit některé základní problémy, nedostatky a slabiny vašeho rozhodování. Prvním krokem k jakémukoli zlepšení je koneckonců odhalení toho, v čem byste se měli zlepšit. Špatná rozhodnutí ohrožují vaše projekty a také vaši kariéru, proto je na čase zamyslet se nad tím, jak se ke klíčovým rozhodnutím dostáváte, píše web management.about.com.

1) Je každému ve vašem týmu jasné, kdo má jakou roli a kdo je za co zodpovědný?

2) Víte o nějakých problémech? Kde jsou překážky v procesu rozhodování? Můžete odpovědnost a role rozdělit tak, aby ostatní více spolupracovali a nedocházelo k průtahům?

3) Dostáváte od ostatních dostatek komentářů a podkladů? Není jich ani příliš málo, ani moc?

4) Obstaráte si před rozhodnutím dostatek informací? Jsou kvalitní a relevantní?

5) Kolik bodů byste si na stupnici od 1 do 10 udělili za to, jak kvalitní a rychlá jsou vaše rozhodnutí? Zhodnoťte rozhodnutí, která jste přijali v posledních týdnech a měsících. Byla správná? Podařilo se vám rozhodnutí implementovat a realizovat?

Získejte doporučení a rady od ostatních

Tyto otázky totiž nejsou jen pro vás. Měli byste jít a setkat se se svými podřízenými, kolegy a šéfem, aby se s vámi mohli podělit o své názory. Jejich komentáře a postřehy pak zkombinujte s těmi svými a možná, že se ukáže, v čem jsou vaše limity a slabiny. Možná zjistíte i to, že za některá špatná rozhodnutí je zodpovědná organizační struktura vaší organizace. Připravte se na to, že budete muset aktivně naslouchat a klást otevřené otázky. Pokud znáte někoho, kdo dělá správná rozhodnutí a dělá je včas, zkuste se jej na to zeptat. Možná vám prozradí, jaké procesy a pravidla používá. Načerpejte inspiraci.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management

Články v sérii

Aktuální

Jak zlepšit svůj rozhodovací proces (1/2)

Aktuální

Jak zlepšit svůj rozhodovací proces (2/2)