Jak získat žlutý trikot v řízení týmu

Ilustrační snímek

Tři červencové týdny tradičně patří jedné z nejvýznamnějších světových sportovních událostí – cyklistické Tour de France. Závod se s výjimkou druhé světové války koná již od roku 1903. Zásadní roli v úspěchu průběžného i konečného vítěze hraje jeho tým, bez kterého by žlutý trikot neoblékl. Pokud tedy sledujete Tour de France, můžete si odnést nejen vrcholný sportovní zážitek, ale i řadu inspirativních lekcí, jak lépe řídit váš tým. Ty následující shrnul server TLNT.com.

1. Každý člen týmu musí mít jasnou roli

Chcete-li uspět, musí váš tým tvořit ta správná kombinace členů. Každý musí mít příležitost využít své silné stránky. V případě Tour de France to znamená správně vyvážit poměr sprinterů, vytrvalců a všestranných jezdců.

2. Plánovat je třeba neustále

V závodu ani v práci to nefunguje tak, že by se předem naplánoval postup a členové týmu jej pak dodržovali beze změn. Plány je třeba průběžně revidovat s ohledem na aktuální dění. Týmy závodníků Tour de France se scházejí každý večer. Jezdci navíc mají při závodě sluchátka, aby mohli přijímat nová data v reálném čase.

3. Neoslavujte příliš brzy

Jistě znáte ty případy, kdy cyklista těsně před cílem pustí řidítka, narovná se, zvedne ruce nad hlavu a následně upadne. Radovat se předčasně je jednoduché, ale mívá to špatné konce. Každý člen týmu by měl jasně vědět, kde je cílová čára.

4. Spolupracujte s ostatními týmy

I soupeřící týmy mohou po jistou dobu držet stejné tempo. Spolupráce napříč týmy navíc může přispět k lepší výkonnosti než pouze v rámci jednoho týmu.

5. Vítězem je tým

I když to vypadá, že je jen jeden vítěz, trofej si na konci nejen Tour de France odnáší celý tým. Důležité je ocenit úsilí všech a oslavovat společně.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT