Jak vypadá efektivní vůdcovství?

Vůdcovství je opředeno řadou mylných představ a mýtů. Jak tedy poznáte, zda je vůdcovství ve vaší společnosti efektivní? Vycházejte z toho, že vůdce je ten, koho lidé chtějí následovat.

- Stavte svá rozhodnutí na tom, co lidé považují za důležité. Co pro ně má hodnotu? Lidé potřebují vědět, že to, do čeho investují, má smysl. Pokud tedy vůdce bude propagovat něco, čeho si jeho lidé neváží, těžko jej budou následovat.

- Měli byste znát své hráče. Někteří lidé mají předpoklady pro vedení druhých a chtějí se mu věnovat, zatímco jiní nikoli. Při obsazování vůdcovských rolí se proto nezajímejte jen o schopnosti, ale také zájmy svých lidí.

- Vyhněte se domněnkám o druhých lidech. Vůdcové někdy předpokládají, že každý chce být vůdcem. To však není pravda.

- Uznávejte rozdíl mezi tituly a schopnostmi. Některé lidi zajímá jen plat či status spojený s vůdcovským titulem. Možná chtějí být vnímáni v pozitivním světle, už jim však chybí zájem o spojení s lidmi. Tito lidé nebudou efektivními vůdci.

- Vůdcovství vyžaduje zkušenosti. O vůdcovství můžete číst v knihách, osobní úspěch však vyžaduje praxi. Je třeba, abyste byli ochotni experimentovat s chováním. Vůdcovství totiž stojí právě na chování, které bude správně fungovat.

-kk-

Zdroj: HR Tools - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Tools