Jak stihnout více práce za méně času

Ilustrační snímek

Když nemáte čas, řekněte to. Nebuďte hrubí, prostě jen oznamte, že se musíte potkat s někým jiným někde jinde. To vás dostane z hovoru, který se už stává příliš dlouhým. Také se zkuste zamyslet nad tím, zda by nebylo efektivnější vyřídit nezbytné papírování během hodin, které nejsou tak rušné. A si vypněte upozornění, která se ozývají, když vám přijde nový e-mail. Dovedou být pěkně otravná. Podívejte se na následující rady, které nám přinesl web consulting.about.com.

1) Připravte si únikový plán

Někdy se může stát, že se nějaký neočekávaný návštěvník příliš rozmluví a dostane vás tím do časové tísně. Může jít o kolegu, partnera, rozverné klienty… Občas se to určitě stává i vám. Abyste ochránili svůj čas, musíte mít únikový plán, kterého se pak budete držet. Jakmile si všimnete, že se konverzace stává spíše ztrátou vašeho pracovního času, musíte dotyčnou osobu zdvořile upozornit a vrátit se k práci.

2) Papírování vyřešte později

Potřebujete neustále vyřizovat faktury a řešit další účetní úkoly? Nedělejte to během pracovního dne. Když se můžete setkávat s důležitými lidmi nebo klienty, neměli byste tento vzácný čas trávit těmito sice nezbytnými, ale jinak nepříliš přínosnými aktivitami. Papírování je lepší vyřídit buď brzy ráno nebo pozdě navečer. Navíc vás v těchto hodinách nebude nikdo a nic vyrušovat, takže to budete mít hotové rychleji.

3) Stanovte si čas, kdy odpovíte na e-maily a telefonáty

Určete si, kdy přesně budete odpovídat na telefonáty a kontrolovat e-maily a poštu. Jinak hrozí, že budete neustále zvedat telefony a k práci se pořádně ani nedostanete. Obzvláště pokud snadno podlehnete iluzi, že jsou všechny telefonáty vždy urgentní. Lepší je nechat telefon zvonit a odpovědět na všechno postupně. Stanovte si tyto časy na ráno a odpoledne, aby každý měl dvě šance s vámi během dne mluvit. Také se ujistěte, že se každý, kdo vás shání, dozví, kdy může čekat zavolání zpět. Mějte zvláštní číslo pro skutečné případy nouze.

-jk-

Zdroj: About Consulting - část amerického portálu About.com věnovaná poradenství a podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Consulting