Jak správně vybrat kouče

Koučování se v posledních letech stalo jedním z nejefektivnějších způsobů rozvoje profesionálních i osobních dovedností. Počet firem najímajících kouče za účelem zlepšení svých obchodních výsledků přibývá. Nejdůležitější je však správný výběr kouče, který vyžaduje, aby odpovědná osoba měla alespoň základní znalosti o koučování jako interpersonálním vztahu.

Koučování není nic jiného než konverzace, dialog mezi koučem a jeho svěřencem. Cílem koučování je naučit se lépe komunikovat, rozvažovat priority, efektivně prezentovat, lépe porozumět vlastním silným stránkám a odhalovat nové potřebné kompetence. Rozlišujeme koučování životní (cílem je inspirovat ke změně životních zkušeností), obchodní (zaměřené na vedení podniku) a manažerské (buduje vztahy založené na spolupráci).

Odvětví koučingu láká konzultanty, terapeuty a další osoby s vůlí pomáhat druhým. Protože však neexistuje žádný regulační orgán, který by pro tuto profesi stanovoval jasná kritéria, potenciální klient by měl svého kouče vybírat obezřetně.

- Prověřte doklady o vzdělání.
- Zhodnoťte, jak pracuje s klienty.
- Ujistěte se, že mají zkušenosti z vaší oblasti a mluví vaším jazykem.
- Požadujte posudky a reference.
- Ujistěte se, že si s ním budete rozumět.

-kk-
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher