Jak si poradit s nečekanou videokonferenční prezentací

Nouzové situace obvykle neočekáváme. Například taková nouzová videokonference, která si žádá naši přítomnost, může být opravdu stresující i pro zkušené přednášející. Naléhavá potřeba účasti pak znamená, že všichni, kdo se videokonference zúčastní, vás uvidí tak, jak zrovna jste. A vy jste tento výstup vůbec, ale vůbec nečekali.

Může se to přihodit snadno: jste na dovolené nebo právě spíte. Možná pracujete na něčem úplně jiném, když v tom se objeví tísňová zpráva z práce. Může to být videohovor, kterého se účastní dozorčí rada nebo seniorní manažerský tým. Téma hovoru může být opravdu velmi důležité.

Může se to také stát, když zrovna vy jste kontaktní osoba pro média či obchodní partnery – ať už pro firmu jako celek nebo pro nějakou úzce vymezenou záležitost.

Ilustrační snímek

Takový urgentní videohovor je nepředvídatelný, varuje nás článek na webu presentationmagazine.com. Avšak i když zrovna nejsou podmínky na to, abyste udělali ten nejlepší dojem, vždy se snažte aspoň neudělat ten nejhorší.

Připravte si několik poznámek

Dokonce i když nemáte vlastně žádný čas, věnujte pár okamžiků sepsání několika základních poznámek. Pomohou vám projít celou prezentaci a neztratit se. Stačí jen pár lepicích papírků. Měli byste si zapsat 3 nebo 4 klíčové body své řeči.

Minimalizujte dopad neprofesionálního vzhledu

Váš vzhled nemusí být optimální – nejste oholeni nebo nemáte make-up... Proto volte prostředí, v němž budete za sebou mít pozadí s co nejvíce objekty. Tak se totiž mnoho pozornosti přesune od vás právě na ně. Pokud máte prostor, kde za vámi bude vidět mnoho věcí (např. knihovna, nástěnka), v takové situaci vám to pomůže. Také se snažte sedět spíše dále od kamery. A pokud máte po ruce kšiltovku, (ideálně s firemním logem), můžete skrýt neupravené vlasy.

Překontrolujte zvuk

Musí fungovat co nejlépe. Minimalizujte hluky a ruchy v okolí. Zavřete dveře, aby nebyl slyšet provoz z ulice nebo puštěná televize ve vedlejší místnosti.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine