Jak si najít profesionálního mentora?

Mentoři mohou hrát zásadní roli v kariérním úspěchu, a proto jsou zejména mezi manažery stále žádanější. Proces budování profesionálního vztahu s mentorem však vypadá na první pohled velmi složitě a mnohé zájemce odradí. Jak si tedy najít mentora? V první řadě byste měli znát základní předpoklady úspěšného vztahu s mentorem. Jsou to:

  • Mentor by měl mít zájem a reálnou možnost trávit s vámi čas.
  • Měl by mít zdravé sebevědomí a být dobrým vůdcem.
  • Měl by mít respekt ve své firmě a komunitě.
  • Měl by vám být schopen pomoci zaměřit se na to, kam chcete v kariéře dojít, díky svému širšímu rozhledu.
  • Měl by být diskrétní.

S hledáním mentora je nejjednodušší začít na pracovišti. Ideální je váš přímý nadřízený, což ale není vždy prakticky možné. Zvažte, zda disponuje výše uvedenými kvalitami a také, jaký dopad by to, že se stane vaším mentorem, mohlo mít na atmosféru na pracovišti.

Není-li váš přímý nadřízený dobrá volba, poohlédněte se po jiných profesionálech, kteří jsou na kariérním řebříčku několik úrovní nad vámi. Vedle vaší firmy můžete hledat i v profesních organizacích, obchodních komorách, neziskových organizacích nebo na akademické půdě.

Jakmile si někoho vyberete, nebojte se jej oslovit přímo. Promluvte s ním o tom, že sledujete jeho kariéru a myšlenky, které by vás mohly posunout dále při společných setkáních. Většina lidí vás za to bude respektovat a bude se cítit poctěna. Netroufáte-li si, poohlédněte se po někom známém ve svém okolí, kdo by vás mohl vybrané osobnosti doporučit.

-kk-

Zdroj: Careercast - americký portál věnovaný rozvoji kariéry a vyhledávání pracovních míst
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careercast