Jak si najít mentora

Ilustrační snímek

Mentor vám může pomoci v jakékoli fázi vaší kariéry, jak a kde však najít toho správného? Ať už hledáte odborníka na specifickou oblast nebo někoho, kdo s vámi bude sdílet obecná doporučení, jak uspět v byznysu, možností je celá řada. Začněte tím, že si sami vyberete osobnosti, které obdivujete a pokusíte se je oslovit.

Ideální příležitostí jsou konference, na nichž vaši potenciální mentoři vystupují. Než se však na konferenci vydáte, připravte se. Najděte si co nejvíce informací o tématu, abyste mohli na konci vystoupení dané osobnosti klást smysluplné otázky. Bude-li to možné, navažte na započatou diskusi osobním setkáním po skončení vystoupení. Nový kontakt pak utvrďte propojením vašich profilů na sociálních sítích.

Pokud chcete potenciálního mentora oslovit prostřednictvím internetu, hledejte osobnosti, které aktivně pracují s blogy a sociálními sítěmi. Čím aktivnější na internetu budou, tím vyšší máte šanci, že se stanou vašimi mentory – alespoň virtuálně. Až najdete inspirativní osobnosti z vašeho oboru, přihlaste se k odběru novinek z jejich webových stránek a čtením jejich příspěvků se o nich dozvídejte více. Když pak budete chtít zaujmout jejich pozornost, nabídněte jim určitou hodnotu. Odpovídejte na otázky, které dávají svým čtenářům, doporučujte řešení dle svých zkušeností, účastněte se soutěží a podobně. Nenechte se odradit prvotním nezájmem.

Vedle osobností z vašeho oboru nezapomínejte při hledání mentora ani na vlastní rodinu a známé. I když vám nebudou umět poradit s něčím, co právě řešíte ve své práci, mohou znát někoho, kdo to umět bude.

Když už se vám podaří mentora získat, buďte maximálně otevření k vašim setkáním. V praxi to znamená, že se můžete scházet kdykoli a kdekoli. Když například budete mít oba cestu na letiště, proč se nesetkat k popovídání v hale, než odletíte každý jiným směrem, a v započaté debatě pak nepokračovat e-mailem. Spontánní setkání bývají často přínosnější než dlouho připravované schůzky.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report