Jak se zbavit stresu a docílit úspěchu

Nejhorší překážky úspěchu jsou ty, které klademe sami sobě. Jde obvykle o dlouhodobé představy, které ovlivňují individuální vnímání úspěchu a vlastních možností ho dosáhnout. Nancy Linnerooth, bývalá právnička, která se rozhodla pro studium terapie a stala úspěšnou koučkou, zná několik strategií, jak identifikovat a odbourávat právě takovéhle překážky.

Jak poznáte, že máte problém?

Nejdříve si dobře projděte svoje chování v práci. Stává se vám, že na některé úkoly pravidelně zapomínáte? Umíte dodržet termín? Stává se, že byste se vyhýbali kontaktu s lidmi, i když víte, že je to pro vaši práci důležité?

Pokud opakovaně děláte něco, co vás brzdí v úspěchu, tak právě tohle byste měli řešit.

6 způsobů, jak docílit změny

1. Využijte svých přátel

Přátelé nebo kouč vás dokáží povzbudit, podpořit, ale také vůči nim cítíte zodpovědnost. Dohodněte se s někým, že se pravidelně budete scházet a řeknete si, čeho jste dosáhli. Koncem schůzky mu sdělte, co byste chtěl zvládnout do příště a jak to plánujete udělat. Když se vám to povede, odměňte se.

Nezapomeňte, že tato služba by měla být vzájemná.

2. Šetřete své síly

Lidé si neustále říkají, co ještě musí, nebo co by měli udělat. Přitom ale sami obvykle chtějí něco jiného. Co s tím? Linneroothová klientům říká, že nemusí dělat vůbec nic. Dokonce ani platit daně. Pochopitelně by za to byli potrestáni, ale opravdu je na nich, jestli je zaplatí. Zkuste si říci nahlas, že nic nemusíte. Je to na vás, na vašem rozhodnutí – právě tohle vám pomůže cítit se silnější.

3. Seznam věcí, které máte udělat, vyměňte za seznam toho, co jste zvládli

Lidé jsou se sebou nespokojení kvůli tomu, co všechno nestihli. Pomůže, když svou pozornost zaměříte spíše na to, co všechno už jste udělali. Udělejte si seznam splněných úkolů, dodá vám to elán.

4. Mluvte jinak

„Dokončil jsem několik částí zprávy, ale měl jsem ji napsat celou.“ Co takhle to říct jinak: „Zprávu jsem nedokončil, ale napsal jsem první dvě části.“ Pokud řeknete negativní část věty jako první, ale zakončíte ji pozitivně, budete se cítit mnohem lépe.

5. Zjistěte, proč brzdíte sami sebe

Velmi často zbývá lidem malý, relativně snadný krůček k dosažení úspěchu, ale oni ho neudělají, dokonce ani když dostanou novou příležitost. Často z důvodu nějakého vnitřního bloku, který je pokaždé zabrzdí. Někdy je to strach z reakce okolí, jak by na úspěch reagovalo, zda by jim ho přálo a nebo závidělo. Důležité je přijít na to, proč se takto chováte – teprve pak to můžete změnit.

6. Zkuste akupresuru

Linneroothová tvrdí, že negativní myšlenky a pocity se dají potlačit také pomocí akupresury. Zkuste palcem lehce kroužit po straně ukazováčku v blízkosti nehtového lůžka. Tato masáž vysílá do mozku signál uklidnění.

-th-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum