Jak se také dá překonat strach z mluvení na veřejnosti

Ilustrační snímek

Znáte ten pocit – sucho v puse, bušení srdce, chvějící se hlas a slovní zásoba zúžená na pouhé „ehmm“. Hrůza z mluvení na veřejnosti je nejběžnějším lidským strachem, říká Stefan Hofmann, ředitel programu sociálních úzkostí v Centru pro úzkost a související poruchy na Bostonské univerzitě. Jerry Seinfeld rád žertuje, že na pohřbu by většina lidí byla raději v rakvi než osobou, která musí říkat smuteční řeč. Ale vážně, tento paralyzující strach z mluvení před davem lidí vykolejil nejednu kariéru. Jak ho překonat?
- Opusťte dětství – konzultant Morty Lefkoe, který umí zbavit strachu z veřejného vystupování během pár hodin, hledá původ iracionálního chování v názorech, které jsme si vytvořili v dětství. Věříme, že pokud se nám něco nepovede, lidé nás nebudou mít rádi. Nesmysl. Když identifikujeme podobný názor, není potom těžké změnit naše chování.
- Ukazujte se – ředitel Hofmann má daleko odvážnější návrh: chopte se nejděsivějšího veřejného vystoupení a postavte se bestii čelem. A udělejte to znovu a znovu. Nejlepším způsobem, jak překonat strach, je vystavovat se co nejvíc.
- Jděte zpět k základům – protilékem na řečnickou fobii mohou být organizace jako Toastmasters International, jejíž členové se shromažďují, aby spolu mluvili. Praxe a příprava vám dají větší jistotu.
- Chybujte – je to přirozené. Nedávejte si laťku příliš vysoko. Čím výše si ji dáte ve své mysli, tím těžší to budete před lidmi mít.
- Samoléčení – nebojte se mírné dávky beta blokátorů, které zklidní vaše srdce.

-ba-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company