Jak na vizuální stránku prezentace

Ilustrační snímek

Říká se, že obrázek mluví za tisíc slov. Lidský mozek skutečně přijímá vizuální informace snáze než verbální, nemělo by jich však být příliš mnoho najednou. Při přípravě vizuální stránky vašich prezentací se proto držte následujících pravidel.

Zachovejte jednoduchost

Zásadní informaci umisťujte do horních dvou třetin obrázků. Omezte počet barev a také počet obrázků na jednom slidu. Také u animačních a zvukových efektů se držte hesla „méně je více“.

Zeštíhlete grafy a tabulky

Do řádkových grafů nevkládejte více než 4 řádky. Zajistěte, aby jednotlivé řádky a barvy byly snadno vizuálně odlišitelné.

Nepoužívejte příliš mnoho textu

U textových slidů nepoužívejte více než šest řádek nebo odrážek po maximálně šesti slovech (6x6). Nepoužívejte funkci dělení slov.

Nepoužívejte příliš mnoho odrážek

Některá sdělení se nedají vyjádřit v bodech. Pokud vám lépe poslouží krátký text a živý obrázek, nesnažte se všechno psát jen v bodech.

Rozdělte informace do více obrázků a slidů

Každý obrázek by měl vyjadřovat jednu hlavní informaci. Místo jednoho slidu s dlouhým seznamem bodů použijte více slidů.

Zachovejte konzistentnost

Používejte stejné fonty, barvy, pojmy, obrázky a pozadí v celé prezentaci.

Volte vhodné obrázky

Používejte pouze obrázky ve vztahu k vašemu tématu, snažte se však, aby nebyly nudné.

Zajistěte čitelnost

Text vaší prezentace by měl být čitelný i z dálky. Používejte proto minimálně velikost písma 24. Naopak nepoužívejte kurzívu a složité fonty. Všechna velká písmena používejte maximálně v titulcích, ideálně vůbec.

Vše si otestujte

Prezentaci si promítněte na počítači nebo pomocí projektoru a sledujte ji z dálky. Odstraňte překlepy.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine