Jak léčit negativitu koučováním

Každý tým potřebuje kouče, ať už se jedná o tým fotbalový nebo obchodní. Obchodníci potřebují lídra nejen k uplatňování obchodního chování, ale také ke koncentraci sil, když obchody nejdou podle představ. Přizpůsobením manažerské strategie lze maximalizovat pozitivní efekt, který lídr může mít na své zaměstnance. Zde je několik tipů, jak můžete vyléčit negativistickou atmosféru týmu:

- Detekujte problémy v ranném stádiu. Koučování se chybně zaměňuje s konfrontací. Často se používá jako korekční prostředek, když se nedostavují kýžené výsledky. Koučujte své obchodníky raději pravidelně a předcházejte tak problémům.

- Naslouchejte. Ať už je výkon vašich obchodních zástupců fantastický nebo slabý, vždy budou praktiky, na kterých mohou pracovat. Po sdělení vašeho názoru na pracovníka zjistěte také jeho perspektivu. Ještě lepší je nejprve požádat, aby se sami zhodnotili. Dále se snažte zjistit, co pro své svěřence ještě můžete jako manažer udělat a jaké nástroje jim poskytnout.

- Nechtějte měnit vše najednou. Změna potřebuje čas a je nerealistické očekávat drastické změny obratem a navíc v řadě oblastí. Volte proto při posuzování obchodního chování dvě až tři věci, které vám vadí nejvíce. Po jejich zvládnutí a vylepšení se můžete soustředit na další.

- Buďte pozitivní. A to znamená nejen pozitivně myslet, ale také pozitivně ladit své činy a slova. Zaměňte například negativní komentář typu „nezapomeň udělat to a to“ na „prosím vzpomeň na to a to“.

-av-
Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine