Jak číst knihy o managementu

Podle Andrewa Graboise, ředitele nakladatelství R.R. Bowker, bylo loni vydáno v USA 5301 knih o byznysu, což je o 30% víc než před třemi roky. Knihy o managementu, marketingu a byznysu obecně se staly třetí nepopulárnější kategorií knih hned po románech a náboženských knihách. V podstatě se topíme v materiálech. Článek přináší jakýsi návod, jak z těchto knih něco získat.

Vezměte si velký krystal soli – Tom Peters, autor 11 knih o managementu, říká, že kdokoli čte jeho knihy doslova, je blázen. Není to Bible. Podle něj jsou manažerské knihy nutně zobecněné a váš podnik specifický. Žádná strategie nebo přístup se pro ni nemůže přesně hodit. Proto nekopírujte každou stránku, ale zkuste bezchybně zopakovat každý jednotlivý příklad. To, že fungoval u Cisca nebo Microsoftu, neznamená, že musí fungovat u vás.

Vydestilujte hlavní myšlenku – i když kniha může mít 400 stran přecpaných příběhy, čísly a poznámkami pod čarou, většinou je věnována jen několika myšlenkám. Abyste si z knihy něco odnesli, musíte pochopit její hlavní myšlenku. Pak o této myšlence uvažujte, zda je dobrá, či špatná, a jaká další myšlenka by ji mohla následovat. Tak dospějete ke kreativním řešením.

Vytvořte si vlastní skříňku s nářadím – zkuste přemýšlet o svých názorech na rodičovství nebo politiku. Pocházejí všechny od vaší babičky, nebo jste si je vytvořili tím, že jste mluvili se spoustou lidí a studovali různá hlediska? To samé platí pro manažerské knihy, čím víc jich přečtete, tím víc se naučíte. Dobrý manažer je jako dobrý mechanik, který má velmi dobře vybavenou schránku s nástroji. Ví, který nástroj je dobrý na co a který by bylo nebezpečné použít. Všechny nástroje nepochází ze stejného místa a stejně tak i myšlenky. Nikdo nemá monopol na pravdu a efektivní manažerské principy.

-ba-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company