Jak být dobrým koučem svého týmu

Ilustrační snímek

Vedoucí týmu může být zároveň koučem svých lidí, když si na ně najde čas i v těch nejvytíženějších dobách, bude jim naslouchat a ptát se, v čem jim může pomoci. Ptáte se, jak začít? Není nic jednoduššího, než požádat členy vašeho týmu, aby si připravili seznam věcí, kterých chtějí dosáhnout, a návrhů, jak byste jim v tom mohli pomoci. Pak uspořádejte společné koučovací sezení, na kterém nebudete svým lidem říkat, co mají dělat, ale především naslouchat a klást otázky. Koučovací sezení pak pořádejte pravidelně.

Koučování nemůže fungovat bez důvěry. Sdílejte proto se svým týmem společné zájmy, dávejte najevo své uznání a také si dávejte pozor, abyste svým jednáním své lidi nezklamali. Zajímejte se, co koho nejvíce zajímá a podle toho delegujte úkoly. Snažte se také posílit motivaci pro práci na úkolech, které vaše lidi příliš nebaví, ale jsou nezbytné. Ukažte, jak souvisejí s firemními cíli.

Ukazujte svým lidem, jak zapůsobit na druhé a jaký mají vliv na své okolí. Na koučování nerezignujte ani ve chvíli, se dozvíte, že někdo chce z vašeho týmu odejít. Pomozte mu připravit se na nový krok v kariéře. Pro vás je vždy lepší, když bude co nejangažovanější až do odchodu.

Pokud se vám v roli kouče nebude dařit, odložte své ego a zvažte, zda pro váš tým nebude přínosnější, když seženete jiného kouče.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today