Jack Welch: Mikromanagement nesmrdí

Ilustrační snímek

Manažerský styl zvaný mikromanagement spočívá v tom, že manažer často a důkladně kontroluje práci svých podřízených. Nejčastěji se o něm dočteme, že je nežádoucí, protože nikomu neprospívá, když mu šéf neustále dýchá na krk. S tím však zásadně nesouhlasí Jack Welch.

Dlouholetý generální ředitel společnosti General Electric (1981-2001) a odborník na rozvoj lídrů, který v roce 2010 dokonce založil vlastní obchodní školu Jack Welch Management Institute na Strayer University ve státě Virginia, pravidelně publikuje své postřehy na síti LinkedIn. Tentokrát se zaměřil na to, kdy by manažeři měli zapomenout na předsudky spojené s mikromanagementem a začít tento manažerský styl uplatňovat.

Kdy být mikromanažerem

Přibližte se co nejblíže svým lidem a jejich práci tehdy, když vás potřebují – tj. tehdy, kdy je vaše pomoc důležitá – a stáhněte se, když důležitá není,“ vysvětluje Jack Welch. Pomoc manažera je podle něho důležitá v těchto případech:

- Přinášíte jedinečné odborné znalosti nebo dovednosti pro určitou situaci nebo můžete uspíšit chod věcí z pozice své autority.

- Máte odpovídající zkušenosti, které nikdo jiný ve vašem týmu nemá, a proto svým zapojením můžete ukázat nejvhodnější postupy a předejít chybám.

- Vkládáte do práce na určité důležité iniciativě priority celé organizace.

- Máte dlouhodobé vztahy s určitým zákazníkem či obchodním partnerem, které mohou mít zásadní vliv na úspěšnost jednání s ním.

Mikromanagement smrdí jen tehdy, když jej šéfové používají pouze proto, že nemají nic lepšího na práci, nebo nedokáží věřit lidem,“ uzavírá Jack Welch.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse