I improvizované vystoupení vyžaduje přípravu

Ilustrační snímek

Již Abraham Lincoln říkal, že je třeba procvičovat si improvizovaná vystoupení, která označoval za cestu k veřejnosti. Nemyslel tím však vystoupení zcela bez přípravy, jak by to mohlo znít dnes. Jen velmi málo řečníků může mluvit bez přípravy. Pokud si chcete získat pověst dobrých mluvčích a zdokonalit se v improvizovaných vystoupeních, držte se proto následujících doporučení.

- Připravte si úvodní větu. Měla by být vtipná, krátká a bezpečná. Nebude-li vtipná, krátká a bezpečná by být měla. Použijte něco, o čem víte, že bude fungovat.

- Vytvořte si scénář. Pokud si jej nesepíšete, měli byste jej mít alespoň v hlavě. Měli byste znát hlavní body své řeči. Připravte si také své představení. Chcete-li někomu děkovat, udělejte si raději seznam, abyste na nikoho nezapomněli.

- Připravte si závěr. Vždy mějte v mysli, jak skončíte. U krátké prezentace je konec důležitější než začátek. Nekončete jen tím, že vyhlásíte prostor pro kladení otázek. Dáte-li prostor otázkám, i poté si připravte silný závěr.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher