Hlavní výzvy nových manažerů

Ilustrační snímek

Nezáleží na tom, co jste měli v popisu práce předtím, nyní bude vaším úkolem vést, rozvíjet a podporovat vaše lidi. Teď bude záležet na výsledcích, které odvede celý váš tým. V okamžiku, kdy se stanete manažerem, se všechny vaše znalosti a schopnosti, které dosud byly tak ceněny, stanou tak trochu méně důležitými. Poté, co přijmete manažerskou roli, si musíte vypěstovat a osvojit nové schopnosti. A musíte si je osvojit rychle. Jinak z vás úspěšný manažer nebude, tvrdí web management.about.com.

Přenesení pozornosti

Musíte se více soustředit na ostatní. A to je nové, protože předtím, než se člověk stane manažerem, je zvyklý soustředit se sám na sebe a starat se o vlastní termíny, vlastní pracovní výkony a vlastní výsledky. V nové roli však musí podporovat svůj tým a jeho práci. Není to už jen o vás samotných.

Možná ztratíte něco, co máte rádi

Práce, kterou jste měli rádi, už pro vás nebude tím hlavním. Když začnete řídit ostatní, musíte se vzdát minimálně části své předešlé práce a svých minulých aktivit. A to může být těžké, pokud jste dosud dělali něco, co jste skutečně milovali. Po plném přechodu do role manažera však můžete očekávat, že vás to začne velice bavit a naplňovat.

Váš úspěch závisí na ostatních

Váš úspěch nebo neúspěch nyní do značné míry závisí na druhých. Už to nemáte zcela ve svých rukou. Každý vám za vaši práci vždy tleskal? To nyní přestává. Nyní jste zodpovědní za svůj tým – a pokud selže, selhali jste vy. Na druhou stranu, pokud uspěje tým, je to hlavně jejich úspěch, ne váš.  

Zvykněte si na dělání chyb

Ve svých prvních letech vedení lidí velice pravděpodobně uděláte určité chyby. I kdybyste je měli sepsané a vylepené vedle svého počítače, stejně byste je udělali. Učení se manažerskému umění zkrátka některé obvyklé chyby vyžaduje. Musíte být skromní a chtít se učit a pracovat na svém rozvoji.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management