Goreova revoluce

W. L. Goreova nová pravidla započetí byznysu pomocí zboření pravidel starých:
- *Síla malých týmů* – Gore se snaží udržovat své týmy malé (i když má podnik přes 200 lidí). Tímto způsobem může každý poznat druhé a spolupracovat s nimi s minimem pravidel, jako kdyby byli jednotkou se zvláštním posláním.
- *Žádné pozice, žádné tituly, žádní šéfové* – zaměstnanci, přezdívaní „kolegové“, mají „patrony“, kteří složí jako mentoři – rádci, nikoli jako šéfové. Kolegové se sami rozhodují, jaké další závazky přijmou. Komise poradců hodnotí přispění kolegů a rozhoduje o honoráři. Neexistují standardizované popisy práce nebo kategorie – každý je jako améba (měňavka), která na sebe bere jedinečnou podobu.
- *Dlouhodobý pohled* – Gore je velmi netrpělivý, co se týče současného stavu, ale jinak velmi vytrvalý – často roky, desetiletí – ohledně vývoje revolučních produktů a jejich vstupu na trh.
- *Čas na setkání tváří v tvář* – neexistuje žádná hierarchie, žádný řetězec velení, kdokoli v podniku může mluvit s kýmkoli jiným. Gore dává přednost osobní komunikaci před e-mailem.
- *Vést vedením* – kolegové by měli trávit kolem 10 % svého času sledováním nových nápadů. Kdokoli může zahájit projekt a být jeho vůdcem tak dlouho, dokud má nadšení a nápady, které přitáhnou následovníky. Mnoho Goreových zásadních objevů začalo tímto způsobem. Jedna osoba začala jednat z vlastní iniciativy a ostatní kolegové jí pomáhali ve svém volném čase.
- *Oslava neúspěchu* – pokud projekt nefunguje a kolegové jej zruší, oslavují to šampaňským nebo pivem stejně jako úspěch. Oslava neúspěchů podněcuje riskování.

-ba-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company