Falešné akreditace MBA v Česku: sídla uvádějí i ve vězení, chybí zápisy v rejstříku

Některé školy poskytující MBA vzdělání v Česku používají falešné akreditace a certifikace. Neexistující akreditační společnosti na svých webových stránkách často tvrdí, že mají dlouholetou historii a odkazují se na svá sídla. Na uváděných adresách se však často nic nenachází. Vyplývá to z průzkumu Asociace MBA, která za poslední rok vypátrala a odhalila celkem 12 falešných akreditačních orgánů, které lze v českém prostředí najít. Svým rozsahem jde v českém prostředí o zcela jedinečný přehled podvodných akreditací.

Ilustrační snímek

Seznam odhalených falešných akreditací okomentovala i největší světová asociace MBA škol Association of MBAs (AMBA). Ta tvrdí, že „nikdy neslyšela o žádné z organizací, které jsou v seznamu uvedeny“.

Využívání podvodných akreditací má negativní dopad nejen na školy, které pro získání akreditací tvrdě pracují a investují do nich vlastní prostředky. Zároveň významně negativním způsobem ovlivňují i veřejné vnímání prostředí profesního vzdělávání v České republice, v důsledku tak škodí jeho důvěryhodnosti.

Asociace průzkumem identifikovala tyto falešné akreditace: ACAHE, BOSAC, CRBME, EAHE, EAMBA, EACBE, EAOBS, IABSP, IAFSE, IAHEA, IAHFE, IASBE. Seznam, včetně detailního rozboru jednotlivých podvodných orgánů a dalších doplňujících informací naleznete na webových stránkách Asociace MBA.

Falešná sídla

Pokud odhalené organizace uvádějí nějakou adresu, na dané adrese se její sídlo nenacházelo. ani v jednom případě nebylo možné doložit, že se na adrese podobná organizace skutečně nachází. Místo toho je na daném místě třeba kancelář šerifa nebo nizozemské ministerstvo obrany.

Asociace MBA také prověřila obchodní rejstříky států, ve kterých jednotlivé instituce svá sídla uvádějí. Ani v jednom případě nebylo možné tyto organizace dohledat. Navíc na jejich webech chybí identifikační údaje, jako např. IČ.

Dané instituce asociace také přímo oslovila e-mailem, z dvanácti odepsaly pouze dvě. Na požadavek ohledně zaslání seznamu akreditovaných či certifikovaných škol tyto organizace nereagovaly.

O řadě z těchto akreditací navíc neexistuje na internetu jiná zmínka, než ta, která pochází z jejich vlastních stránek, případně jedné až dvou škol z tuzemského prostředí. Proto je předpoklad se domnívat, že tyto falešné organizace mohou být napojené na Českou republiku.

O Asociaci MBA

Asociace MBA je instituce, jejímž cílem je sloužit jako nezávislý garant kvality škol poskytujících studium MBA v České republice. Jelikož česká legislativa profesní tituly a TISKOVÁ ZPRÁVA postgraduální studium prakticky neřeší, je úroveň nabízeného studia vysoce rozkolísaná a neexistuje žádný orgán, který by na poměry profesního vzdělávání v českém prostředí dohlížel. Cílem asociace je zaštítit školy, které fungují spolehlivě a poskytují ověřené a kvalitní studium. Zároveň slouží i opačným směrem uchazečům o studium jako souhrnný portál, který sdružuje školy s garancí kvality Asociací MBA a nabízí na svém webu relevantní informace ke studiu. V případě jakýchkoli dotazů jsme k dispozici na e-mailu, činnost Asociace můžete sledovat i na sociálních sítích.