Evropské obchodní školy zapojují sociální média

Evropské programy MBA začínají zapojovat blogy, wiki, sociální sítě a další nástroje Webu 2.0, aby propojily své studenty a blíže prozkoumaly nové obchodní strategie. Ještě před několika lety přitom obchodní školy nebraly sociální média vážně. V rámci letošního ročníku pravidelného hodnocení evropských obchodních škol o tom informoval časopis BusinessWeek.

Postoj obchodních škol se začal měnit ve chvíli, kdy do programů MBA vstoupila generace studentů odkojených sociálními médii. Průkopníkem výuky o možnostech využití sociálních médií je odborný asistent v oboru marketingu z francouzské obchodní školy INSEAD Andrew Stephen, který sestavil první volitelný kurz věnovaný sociálním médiím na evropské obchodní škole. Kurz s názvem Advertising and Social Media Strategy byl spuštěn v lednu 21010.

Obchodní školy začínají zapojovat sociální média také do svých vlastních procesů. Španělská obchodní škola ESADE například zkouší opensourcové webové řešení Moodle určené speciálně pro vzdělávací instituce. Doposud totiž komunikovala se studenty výhradně prostřednictvím e-mailu, což bylo pro udržení soudržnosti studijních skupin nedostačující.

Objektem výzkumu obchodních škol se pak stává i samotný vliv zavádění sociálních sítí. Španělská IESE například rozjíždí projekt, který má zmapovat možnosti využití nástrojů Webu 2.0 k efektivnější spolupráci mimo tradiční organizační hranic.

Celý obchodní svět se mění vlivem sociálních médií a studenti programů MBA na prestižních evropských obchodních školách by měli být mezi prvními, kdo pochopí, jak to bude.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek