Čtyři chyby, kvůli kterým se z vaší prezentace stane fiasko

Ilustrační snímek

Dost možná jste to už někdy zažili – váš nadřízený vám na poslední chvíli dá úkol odprezentovat například čtvrtletní zprávu nebo report před vašimi kolegy. I přesto, že na přípravu máte několik dní, kvůli vytěžujícím pracovním povinnostem si prezentaci prolétnete u ranní kávy v ten samý den a protože informace v ní znáte, myslíte si, že stačí trochu zaimprovizovat a váš úkol bude splněn. Tím se však ochuzujete o možnost zapůsobit na své kolegy a vaše prezentace může být, upřímně řečeno, nuda.

Lisa Parkerová v článku pro server Recruiter.com upozornila na čtyři chybné předpoklady, které mohou vaši prezentaci znehodnotit:

  1. Přednáším známá fakta. I přesto, že údaje v prezentaci jsou vám dobře známé, měli byste se zamyslet nad tím, co znamenají pro vaše posluchače a jaké pro ně přináší důsledky. Tím, že pochopíte a vysvětlíte širší kontext dané problematiky se z vašeho přednesu stane něco víc, než jenom strohé předání faktů.

  2. Posluchači jsou mí známí. O důvod víc, proč při vaší prezentaci předvést nadprůměrný výkon. Vaši kolegové či nadřízení vás možná znají v určitém světle a vy získáváte vaším přednesem jedinečnou možnost je zaujmout a poukázat na svoje kvality.

  3. Není čas. Lidé jsou často ochotni věnovat čas pouze přemýšlení nad obsahem, ale už ne nad formou. Vyčleňte si několik desítek minut a zamyslete se, jak můžete učinit váš přednes zajímavějším a odlišným.

  4. Nikoho to příliš nezajímá. Možná je to tím, že nedostatečně zapojujete vaše posluchačstvo. Snažte se vyvolat aktivní diskusi o tom, co prezentujete, a připojte své poznatky a návrhy.

-mm-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com