Co zvážit, než se přihlásíte ke studiu MBA

Ilustrační snímek

Uvažujete o studiu MBA a nevíte, kde začít? Zejména, pokud je to již poměrně dávno, kdy jste dokončili předchozí studia, byste se měli důkladně rozmyslet. Co všechno zvážit radí server CareerBuilder.com:

1. Pomůže vám to v kariéře?

V první řadě byste měli vědět, proč vlastně chcete studovat MBA a jaké budoucí výhody vám to má přinést. Zvažte také, zda se vám investice času a peněz do tohoto náročného studia vrátí na vyšší mzdě.

2. Jste připraveni vrátit se do školy?

Uvědomte si, že už nebudete student na plný úvazek. Máte práci a pravděpodobně i rodinu a další aktivity, kterým se pravidelně věnujete. Studium MBA vyžaduje hodně čtení, psaní, příprav prezentací a nejrůznějších týmových úkolů. Počítejte s tím, že to bude mnohem náročnější, než jednou za čas absolvovat víkendový kurz.

3. Znáte dostupnou nabídku studijních programů?

Prvním kritériem pro výběr konkrétního studijního programu jsou vaše časové možnosti. Zhodnoťte, zda zvládnete navštěvovat školu v pevně daném rozvrhu, nebo budete potřebovat flexibilnější program. Možností je dnes celá řada od tradičních dvouletých programů, přes zrychlené varianty až po online formu. Zjistěte si také v práci, zda dostanete studijní volno.

4. Máte čas se připravit?

Poté, co si ujasníte, jaký je cíl vašeho studia a jaký program vám bude nejvíce vyhovovat, přicházejí na řadu přijímací podmínky. Informujte se na předvybraných školách, co všechno je třeba splnit, abyste mohli být přijati. Kromě přijímacího testu vás pravděpodobně bude čekat předložení doporučujících dopisů, sepsání eseje, který ukáže úroveň vašeho psaní, nebo osobní pohovor. Na některé školy můžete být přijati i bez přijímacího řízení.

5. Podle jakých priorit vybírat školu?

Zvažte především tyto čtyři faktory:

Kariérní možnosti – Můžete díky dané škole získat práci u zaměstnavatele, pro kterého byste chtěli pracovat? Získáte možnost setkávat se s místními podnikateli?

Rozvrh – Je studium organizováno způsobem, který vám při studiu vyhovuje?

Mimoškolní aktivity – Existují na škole kluby a společné akce? Můžete se zde věnovat i svým nepracovním zájmům?

Osobní preference – Dáváte přednost menší škole před větší? Jak daleko má být od vašeho bydliště?

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder