Co ženám ve vedení nikdo neporadí?

Ilustrační snímek

Požadavky na rovnost mužů a žen ve vedoucích funkcích neustále narůstají. Potravinářství, IT sektor nebo farmacie... Velké množství větších organizací za tyto rovné příležitosti již nějakou dobu bojuje. O tom jak se dostat na vrchol a vést úspěšně lidi radí i bezpočet návodů a tipů. Snaží se však tyto rady poskytovat informace nestranně jak mužským, tak ženským lídrům? Jaké rady mohou ženy ve vůdčích funkcích směle ignorovat a jaké informace naopak chybí? Touto otázkou se zabýval server Smart Blogs.

1. Skvělý lídr musí být empatický

Umění se vcítit je zcela v pořádku. Ženy však mají tuto schopnost převážně vrozenou a naslouchat umí od přírody. Rada pro ženy v leadershipu by měla znít spíše: Skvělý lídr musí umět empaticky naslouchat a zároveň si zachovat citový odstup a neztratit objektivitu. Je nutné udržovat rovnováhu mezi vlastními potřebami, potřebou druhých a firmy.

2. Skvělý lídr je přizpůsobivý a ochotný

 Jistě, že flexibilita také není špatná. Dnešní turbulentní ekonomika přímo vyžaduje rychlou přizpůsobivost změnám a okolnostem. Jako žena – lídr, která je vstřícná k názorům ostatních, si však musíte dávat pozor, abyste zachovala stále vlastní stanovisko, když je potřeba. Vaším cílem není získat souhlas ostatních, ale především přinášet do diskuze hodnotu v podobě vlastních názorů a postřehů. Naučte se ostatní zaujmout.

3. Skvělý lídr se nehřeje na výsluní

Sdílení zásluh je však skvělým motivátorem pro celý tým. Většině žen je ale poměrně nepříjemné sdílet vlastní úspěchy s ostatními a příliš mnoho spoléhají na pochvalu od ostatních. Rada pro ženy by měla spíše znít: Skvělý lídr hledá neotřelé a vhodné cesty, jak využít vlastní zásluhy pro úspěšné vedení týmu. Není nutné se vychloubat jako malé holčičky, ale je třeba hledat způsoby, jak to dělat lépe a efektivně nejen k vlastnímu prospěchu.

-bn-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com