Co udělat, aby váš projekt neskončil špatně

Nikdo není dokonalý a ani zkušení projektoví manažeři nejsou výjimkou z tohoto pravidla. Pokud však začnou své projekty plánovat dostatečně v předstihu, mohou rizika, že se něco pokazí, snížit na minimum.

Ilustrační snímek

Server projecttimes.com zveřejnil následující doporučení, jak zabránit tomu, aby váš projekt skončil špatně.

Buďte si vědomi potenciálních úskalí

Mezi běžné příčiny neúspěšných projektů patří nedostatek komunikace, nedostatečné plánování nebo špatné řízení rizik. Snažte se předem identifikovat potenciálně slabé oblasti a vyhnout se jim.

Využívejte své silné stránky

Musíte znát silné stránky svého týmu a využít je na maximum. Důležitá je také disciplína: manažer sám by měl jít příkladem.

Nepodceňujte plánování

Ujistěte se, že celý projekt je předem dobře promyšlen. Nenechte se odradit připomínkami, kolik času plánování zabere. Naopak: Pečlivě sestavený plán je základem dobrého projektu.

Buďte rozumní

Nesnažte se ohromit zúčastněné strany nereálnými cíli a termíny. Musíte nastavit rozumné cíle a lhůty, které lze reálně splnit.

Veďte záznamy

Nemůžete se spoléhat výlučně na svou paměť a ústní dohody. Zapište vše, co je pro projekt relevantní, abyste měli přesný, aktuální přehled o tom, co se děje.

Komunikujte

Buďte v pravidelném kontaktu se všemi účastníky projektu a říkejte jim, že vás mohou kontaktovat, kdykoli to budou považovat za nezbytné. Malé problémy, které jsou ignorovány, se mohou snadno stát velkými.

Buďte připraveni na všechno

I při nejlepší možné přípravě může v jakékoli fázi projektu dojít k neočekávanému problému. Díky dobrému počátečnímu plánu a s podporou dobře připraveného týmu však tyto obtíže dokážete překonat.

-kk-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times