Co ovlivňuje náš osobnostní růst?

Ilustrační snímek

Existuje 9 faktorů, které významným způsobem ovlivňují, jak budeme v životě úspěšní. Řadu z nich můžeme průběžně dále ovlivňovat a zařídit si tak lepší život. Na svém blogu shrnul tyto faktory americký spíkr a poradce Brian Tracy, který patří k předním světovým osobnostem v oblasti osobního a profesního rozvoje.

1. Vzdělání

V současné společnosti patří nejlépe placení lidé k těm, kteří vědí víc než ostatní v jejich oboru. Díky tomu jsou lépe hodnoceni, respektováni a častěji povyšováni do vyšších pozic. Chcete-li tedy lepší život, musíte víc znát. Znalostní část vaší práce bude mít díky tomu vyšší hodnotu.

2. Schopnosti

Schopnosti v oboru ovlivňují kvalitu i kvantitu odvedené práce. Navíc čím jste lepší, tím lépe se můžete pohnout dál a dostat se na lepší úroveň či pozici.

3. Kontakty

V životě je důležitá co nejširší a stále rostoucí síť kontaktů. Ať se pustíte do čehokoliv, vždy narazíte na lidi, kteří vám buď otevřou či zavřou dveře. Potřebujete proto co nejvíc těch, kteří vás budou mít rádi a budou ochotni vám pomoci.

Z několika průzkumů vyplývá, že existuje přímá úměra mezi množstvím lidí, které znáte, a vaším úspěchem.

4. Finance

Peníze poskytují větší míru svobody a možnost chopit se příležitostí, které nastanou.

Pokud máte práci, která vás nebaví, ale nemáte finanční rezervy, pak nezbývá než vytrvat. Můžete ztratit měsíce i roky, kdy jste nuceni přijmout jakoukoliv lepší nabídku, která přijde, přestože vás třeba odvede od kariéry, kterou zamýšlíte. Nemáte možnost volby.

5. Správné pracovní návyky

Správné pracovní návyky vám umožní ve stejném čase udělat mnohem více než jinému člověku, který si práci neumí dobře zorganizovat.

Jde o schopnost, která vyžaduje myslet, a pak teprve konat. Uděláte si seznam úkolů a stanovíte priority.  Přitom berete v úvahu možné pozitivní i negativní důsledky všeho, co děláte, včetně naplánovaného pořadí činností.

6. Pozitivní myšlení

Jde z velké části o rozhodnutí naladit se pozitivně. Umožní vám to výrazně rychleji dosahovat svých cílů. A pochopitelně je to snazší, když se daří. Je však na vás nalézt pozitiva i v náročnějších situacích a vyhledávat aktivity, které vás průběžně budou pozitivně dobíjet.

7. Pozitivní image

Lidé vás hodnotí podle toho, jak vás vidí zvnějšku. Proto váš vzhled a oblékání mohou mít překvapivě velký vliv na to, jak se k vám lidé budou chovat.

8. Kreativita

Kreativní lidé neustále hledají nové, lepší, efektivnější a celkově výhodnější způsoby provedení práce. Někdy stačí jeden šikovný nápad, který změní celý váš život.

9. Povaha

Asi nejdůležitějším faktorem budoucího úspěchu jedince je jeho povaha. Osobní disciplína, slušnost, upřímnost, důvěryhodnost – to vše ovlivní lidi, které potkáte, a vztahy, které navážete. Když vás lidé znají a věří vám, spíše budou vše podnikat vaším prostřednictvím. A nezáleží na tom, zda si od vás nechají vést účetnictví, nebo si objednají květiny pro svou manželku.

-th-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com