Co brzdí váš úspěch?

Ilustrační snímek

Pokud se chceme odlišit od ostatních a dosáhnout více než oni, musíme v první řadě jinak myslet. To se však snadněji řekne, než udělá. Ne každý člověk je totiž nebojácný vizionář, většinou nás brzdí vlastní strach. Na otázku, proč nezkusíme dělat věci jinak a lépe, pak odpovídáme některou z typických výmluv. Jaká je ta vaše?

Zkuste začít pátrat u souhrnu následujících výmluv, které nejčastěji zabíjejí motivaci dokázat více než ostatní, z pera autora manažerských článků na serveru Inc.com Jeffa Hadena.

1. Nikdy nemám tu správnou příležitost

Uvědomte si, že rozhodně nejste sami, kdo takto uvažuje. Rozhlédněte se a uvidíte, že počet příležitostí kolem nás je téměř nekonečný. Díky sociálním médií můžete spolupracovat téměř s kýmkoli, máte možnost vyrábět a prodávat své vlastní produkty, najít si vlastního sponzora atd. Rozhodně nemusíte čekat, až vám někdo nabídne nějakou příležitost. Chce to jen zájem a odvahu to zkusit.

2. Šel bych do toho, kdybych věděl, že to vyjde

Kdyby nebylo kdyby, nebyly by chyby. Úspěšní lidé se vyznačují tím, že znají svůj cíl a tvrdě na něm pracují mnohem dříve, než před sebou uvidí úspěšný výsledek. Jsou ochotní se obětovat a vnímat úspěch nikoli jako motivaci k tvrdé práci, ale jako odměnu. Ostatní chtějí dosáhnou více, aniž by vůbec uvažovali o tom, že musejí dělat více.

3. Brzdí mě ostatní lidé

Ano, může se stát, že dodavatelé nedodají, co mají, nebo zákazník nepřijme váš produkt. Vy ale nemůžete kontrolovat, co udělají jiní, pouze sami sebe. To, že v něčem neuspějete, je tedy především vaše chyba. Platí to ve většině případů. Každý úspěšný člověk selhal a nejen jednou. Uměl se však poučit a právě proto je dnes úspěšný.

4. Mám málo času

Ve skutečnosti máme všichni stejně času, záleží pouze na tom, jak jej dokážeme využít. Každý si může vytvořit kalendář a systém plánování času, většina lidí to však nedělá. Snažte se přestat přemýšlet o tom, jak vás čas ovládá, začněte vy ovládat jej. Možná vás překvapí, kolik času najdete.

5. Nemám žádný zvláštní talent

Mnohdy se vymlouváme na to, že ostatní lidé mají výjimečné nápady, dovednosti, jsou výrazně kreativní a podobně. I vy však máte dovednosti, které jiní nemají, jen je zatím nevidíte. To, co potřebujete k úspěchu, není zázračný talent, ale ochota tvrdě pracovat a vytrvat. Právě tak se totiž rodí skutečný talent. Nezabývejte se tím, co neumíte a co nemáte. Zaměřte se na to, co máte a co jste ochotni udělat navíc.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com