Čas je vaše vlastní volba

Pracující ženy s dětmi mají často pocit, že jsou tak vytížené, že jim na nic jiného než práci a děti nezbývá čas. A pracující muži na tom nejsou jinak.

Naše představy o množství volného času jsou však ve skutečnosti hodně zkreslené. Namlouváme si, že máme mnohem méně času pro sebe, než opravdu máme.

Nenajdete si například třicet minut denně na cvičení? Zkuste se méně dívat na televizi. Dobrý time management je otázkou priorit.

Ilustrační snímek

Tak by se dala ve stručnosti shrnout hlavní myšlenka americké expertky na time management Laury Vanderkamové na konferenci TEDWomen 2016.

Její TED talk s názvem Jak získat kontrolu nad svým časem radí, jak lépe využít volného času, abychom mohli žít podle našich představ.

Když se chce, všechno jde

Laura Vanderkamová v rámci přípravy jedné ze svých knih mapovala 1001 dnů v životě velice zaneprázdněných žen. Tyto ženy, které měly náročnou práci, podnikaly, staraly se o děti či rodiče a byly také činné ve své komunitě, si zaznamenávaly své aktivity, aby pak mohly analyzovat, jak zacházejí se svým časem.

Jedna z těchto žen se vrátila večer domů a zjistila, že se rozbil bojler a zatopil celé přízemí. Sháněním instalatérů a úklidem pak celkem strávila sedm hodin. Kdybychom se jí předem zeptali, zad má volných sedm hodin, kroutila by nevěřícně hlavou. Když si však musela najít sedm hodin, našla je.

A to nám ukazuje, že čas je velice přizpůsobivý. Neumíme si vytvořit více času, ale čas se vždy přizpůsobí tomu, co se do něj rozhodneme vložit. Klíčem k time managementu tak je zacházet s našimi prioritami jako s obdobou toho rozbitého bojleru,“ vysvětluje Laura Vanderkamová.

Určete si priority

Přiznejme si, že mnoho věcí neděláme kvůli nedostatku času, ale proto, že to nechceme dělat. Čas je naše vlastní volba, a to v pracovním i osobním životě.

Zkuste zapřemýšlet nad svými prioritami například pro další rok. Stanovte si dva až tři stěžejní cíle ve třech kategoriích – kariéra, vztahy, já. Ty si pak rozdělte na splnitelné kroky. Stejně postupujte při plánování týdne.

V 168hodinovém týdnu si můžeme najít čas na to, co je pro nás důležité. Pokud chcete trávit více času se svými dětmi, nebo se chcete lépe připravit na zkoušku, či chcete tři hodiny cvičit a dvě dělat dobrovolné práce, můžete. A to i když pracujete mnohem více než na plný úvazek,“ uzavírá Laura Vanderkamová.

Celé video s vystoupením Laury Vanderkamové si můžete přehrát zde (v angličtině s českými titulky). Dále je k dispozici český přepis, který najdete zde.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com