Adaptabilní leadership: Udržte svou společnost naživu (2/2)

V předchozím článku jsme viděli, že úspěšní manažeři jsou ti, jejich leadership je adaptibilní. Takové vedení je o efektivním řízení selhání, které díky tomu nemají negativní dopad na ty zaměstnance, kteří se rozhodli zapojit do experimentu a trochu zdravě riskovat.

Ilustrační snímek

Adaptabilní lídři se navíc nezaměřují pouze na to, co jejich společnost potřebuje dnes, ale také na to, co bude potřebovat v budoucnu.

Podívejme se na úspěšné příklady

Když se předem připravíte na velkou změnu, můžete ve své společnosti vybudovat nezbytné kapacity, které vám umožní svést se na nadcházejícím obrovském posunu. Ačkoli tak Microsoft neprorazil na trhu s mobilními zařízeními, stal se významným hráčem na trhu cloudových služeb. Dalším příkladem je IBM, která před 25 lety prošla radikální transformací a zaměřila se už tehdy na umělou inteligenci, což je trend, který narůstá ještě dnes.

Chcete-li zůstat relevantní, musíte neustále přehodnocovat svou strategii a svůj styl řízení. V opačném případě můžete narazit na změny v technologiích a v preferencích zákazníků. Dělejte vše, co je možné pro to, abyste trendy včas zpozorovali a mohli na ně zareagovat, nabádá nás článek na webu business2community.com.

Učení a rozvoj by měly být vaše priority

Dobré strategické vedení není náhoda ani něco automatického. Musí se kultivovat a rozvíjet. Ve vaší společnosti začněte tím, že identifikujete kandidáty s vysokým potenciálem. Těm umožněte, aby se více podíleli na tvorbě strategie celé společnosti.

Obecně vzato byste se neměli dívat na to, jak dlouho je daný člověk ve firmě nebo jak dobře plní své pracovní úkoly. U svých zaměstnanců si všímejte hlavně manažerských a interpersonálních dovedností. Pokud ve vaší firmě převládne lenivé a příliš opatrné smýšlení, vaši zaměstnanci s vysokým potenciálem to brzy přestane bavit a začnou hledat zajímavé příležitosti někde jinde.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com

Články v sérii

Aktuální

Adaptabilní leadership: Udržte svou společnost naživu (1/2)

Aktuální

Adaptabilní leadership: Udržte svou společnost naživu (2/2)