6 schopností úspěšného lídra

Ilustrační snímek

Řídit a vést. Tato dvě slova jasně definují činnost manažera a lídra. Zatímco manažer řídí, lídr vede. A zatímco každý lídr může být manažerem, ne každý manažer může být lídrem. Chcete-li se stát úspěšným lídrem, musíte posunout své manažerské dovednosti na další úroveň. Podle průzkumu mezinárodní organizace Center for Creative Leadership (CCL) organizace nejvíce postrádají následující vůdcovské dovednosti.

Schopnost inspirovat k oddanosti

Tuto schopnost mají manažeři, kteří veřejně uznávají úspěchy svých lidí, vědí, co je motivuje k nejlepším výkonům, a umějí je podle toho odměnit.

Schopnost vést lidi

Do této kategorie schopností patří umění delegovat, nabízet zaměstnancům nové možnosti, spravedlivě s nimi zacházet a vybírat si ty správné talenty pro svůj tým.

Strategické plánování

Zjednodušeně řečeno jde o schopnost převést vizi do podoby obchodní strategie. Konkrétně to znamená umět plánovat dlouhodobé cíle a vyvážit je s okamžitými potřebami.

Řízení změn

Silný lídr vítá změny a pomáhá své organizaci zajistit, aby se jim přizpůsobila co nejsnadněji. Upravuje plány, zapojuje do změn ostatní a pomáhá překonat odpor ke změnám.

Schopnost rozvíjet lidi

Tato schopnost spočívá v koučování zaměstnanců za účelem zvýšení jejich výkonnosti. Lídr pomáhá svým lidem pochopit jejich role a dále rozvíjet kariéru.

Schopnost sebereflexe

Lídr musí znát své silné i slabé stránky. Musí být schopen přijímat zpětnou vazbu, připustit si své chyby a poučit se.

 

Zdroj: ccl.org

-kk-

Zdroj: Center for Coaching & Mentoring - web americké společnosti Center for Coaching & Mentoring, Inc.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Coaching & Mentoring