6 praktických tipů k vyšší produktivitě od úspěšných CEO

Ilustrační snímek

Každý moc dobře ví, že vést společnost není žádná legrace. Nezáleží na tom, zda jako lídr máte vést malou společnost nebo nadnárodní korporaci. Vždy musíte udržet rovnováhu mezi časem, zdroji a lidmi, kteří vás následují. Jak to vše zvládají úspěšní top manažeři? Co si můžete odnést z jejich příkladu? The Daily Muse s jejich pomocí nabídl hned 6 tipů.

90 minut práce a pak pauza

Tony Schwartz, prezident Energy Project, radí odpočinout si po každých 90 minutách práce. Má to svůj význam. Lidské tělo pracuje právě ve stejně dlouhých energetických cyklech v průběhu celého dne. Tudíž dává smysl, že po hodině a půl nebo déle vaše pozornost a energie klesá, cítíte se unavení nebo začnete bezcílně brouzdat na sociálních sítích. Změňte to.

Nenechte se vyrušit

Není nic horšího, než když soustředěně na něčem pracujete a najednou vás někdo přeruší. Podle výzkumů to může trvat až 25 minut, než se dostanete zpět na předchozí úroveň vaší produktivity. To je opravdu frustrující. Andrew Marsch, ředitel společnosti Fifth Column Games, přišel s efektivním řešením ve vlastní společnosti. Každý ze zaměstnanců disponuje tzv. kuželem ticha, který v případě, že jej umístí na stůl, vyjadřuje, že nechce být rušen. Dalším řešením může být vypnutí telefonu nebo automatická e-mailová odpověď informující ostatní o vaší momentální nepřítomnosti.

Plánujte nejen svůj čas, ale i energii

Spoluzakladatelka serveru The Daily Muse Kathryn Minshewová je velkým zastáncem optimalizace vlastního pracovního času. Dle jejího doporučení byste měli využívat k náročné práci vaše nejvíce produktivní hodiny z pracovního dne, kdy je vaše energie na své nejvyšší úrovni. Meetingy můžete nechat na později.

E-mail není váš pán

Gina Trapaniová, zakladatelka firmy ThinkUp, kontroluje svou mailovou schránku jen v určitou denní dobu. Díky tomu se může lépe soustředit na ostatní práci a nemusí myslet na odpověď ve chvíli, kdy zpráva dorazí. Kontrolní časy zůstávají na vás. Záleží také na vaší pozici a urgenci zpráv, které dostáváte.

Hlavně krátce a stručně

Nikdo nemá čas na čtení nebo psaní dlouhých e-mailových esejí. Andrew Torba, spoluzakladatel společnosti Kuhcoon, doporučuje udržovat délku zpráv okolo 140 znaků odpovídajících zhruba délce sdělení na Twitteru. Ušetříte tím čas vás i vašich kolegů. Pokud je vaše sdělení delší, raději si vyhraďte 5-10 minut na telefonát.

Delegujte pracovní úkoly

Je jednoduché ztratit se v záplavě pracovních povinností, které musíte udělat jen vy sami. Delegování určitých úkolů na vaše podřízené je však nejlepším způsobem, jak organizovat vlastní pracovní čas. Podle podnikatele Daniela Tan Kha byste však měli jít při plánování práce ještě o krok zpět a nenaučit se pouze delegovat, ale opravdu věřit svým zaměstnancům.

Máte nějaký další tip, díky kterému si udržujete vlastní produktivitu?

-bn-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse