6 důvodů, proč nepoužíváte váš seznam úkolů – k čemu vám tedy je?

Seznam úkolů je jedním ze základních nástrojů, které vám pomohou s efektivnější správou vašeho času. Je však zajímavé, kolik lidí si vytváří své „to-do“ listy, ale pak je nepoužívá. Zde je pár důvodů, proč tomu tak je.

Ilustrační snímek

Důvody obecně spadají do dvou hlavních kategorií:

  • nedostatek správných časových návyků,
  • nesoulad formátu / seznamu úkolů.

1. Nemáte vůbec žádný seznam

Mnoho lidí tvrdí, že nepotřebuje žádný seznam úkolů, že si to, co musí udělat, zapamatují. To je ale výmluva, aby to mohli později zapomenout. Nebo používají výmluvu, že seznamy jsou pro ně příliš rigidní a tak dále... Seznam úkolů je přesto stále nejjednodušším ověřeným nástrojem produktivity.

2. Máte více seznamů

Opakem toho, že nemáte žádný seznam, je příliš mnoho seznamů úkolů. Někteří lidé si píšou poznámky všude. Doma, v práci, na telefonu, do diáře, na tablet, na lístky, které pak lepí všude, kudy chodí... Pak ani není divu, že některé úkoly zapomínají, protože se zkrátka opomněli podívat tuhle a támhle. Potřebujete jen jediný seznam, jediné místo, kam si budete vše zapisovat a kde vše najdete. Pomůže vám to v lepší koncentraci i plánování, protože jste schopni snáze odhadnout, které úkoly spěchají více, které méně.

3. Nemáte jej všude s sebou

Jednou z prvních lekcí organizace času je mít svůj „to-do list“ stále po ruce. Jak jinak byste s ním také mohli aktivně pracovat, když jej nenosíte stále s sebou?

4. Je to příliš složité

Seznam úkolů by měl být snadno použitelný. Obyčejný papír a pero plní svou funkci dokonale. Pokud používáte aplikaci, ujistěte se, že k přidání úkolu do seznamu vám stačí pár snadných kliknutí. Zvolte si takové médium, které vám bude dlouhodobě vyhovovat. Pokud máte problém s jedním formátem, zkuste jiný, ale určitě to nevzdávejte.

5. Sejde z očí, sejde z mysli

Když máte úkoly stále na očích, vede to k akci. Aplikace mohou být v této oblasti oříškem, protože, ačkoliv mobil používáte často, tak samotný seznam úkolů je jen jedinou dílčí součástí sady různých nástrojů. Oproti tomu diář nebo papír a pero mohou ležet stále před vámi.

6. Nemáte ve zvyku zapisovat si úkoly

Váš seznam úkolů musí být součástí vaší rutiny. A dosáhnout toho by měl být základní zvyk správy času, na jehož rozvoj se zaměříte. Jakmile si na to zvyknete, bude pro vás výrazně snazší s touto pomůckou pracovat, aniž byste na to museli stále vědomě myslet. Zpočátku je to ale o nácviku nové dovednosti.

 

-bb-

Zdroj: Time Management Ninja - praktické tipy pro řízení času
Zobrazit přehled článků ze zdroje Time Management Ninja