5 tipů, jak zabránit drobným úkolům, aby vám narušily celý den

Čeká vás náročný úkol, na který jste si raději vyhradili celý den. Nechcete být rušeni, už máte koncept rozmyšlený. Náhle spočine váš zrak na hodinách na stěně, kterým evidentně došla baterie. No co, tak ji prostě dojdete vyměnit. Kde jen může být ta náhradní...? I takto drobné úkoly vás však mohou rozhodit z konceptu.

Ilustrační snímek

Každé, byť jen drobné narušení vaší pozornosti, vás může naprosto rozhodit z konceptu. Bez vaší disciplíny se budou akorát drobné úkoly množit a vy ztratíte klidně i pár hodin z vaší neproduktivnější části dne. Vždyť si zkuste vybavit, kolikrát jste se jen chtěli podívat na jediný email a najednou jste začali řešit ještě další zprávu v poště, která zaujala vaši pozornost. Jak se pak záhy často ukazuje – malé úkoly nejsou vždy tak malé, jak se zprvu zdá.

Jak tedy zabránit tomu, aby tato malá rozptýlení zabrala celý váš čas? Zde je 5 tipů:

Dejte důležité věci na první místo

Priorita vaší práce je klíčová. Nemůžete udělat vše za jeden den, takže se ujistěte, že nejprve uděláte kriticky důležitou práci a úkoly a teprve poté se pustíte do záležitostí, které nespěchají. I během rušného pracovního dne můžete náročnou mozkovou aktivitu v přestávkách nahradit drobnými úkony, při nichž si naopak mentálně odpočinete (třeba vyměníte baterii v hodinách).

Multitasking neexistuje

Zní to možná skvěle, pokud někdo údajně dokáže zvládat více úkolů naráz, ale není to praktické. Málokdy se totiž stane, že by všechny úkoly dotáhl do konce, anebo je dokončil v požadované kvalitě. Držte se jednoho úkolu a pracujte na něm, dokud jej nedokončíte.

Držte se svého seznamu

Máte seznam úkolů, který sleduje vaši práci? Tak se ho držte! Jedině tak se dokážete udržet „na trati“, aniž byste se odkláněli od původního plánu. Díky tomu se vám podaří řešit úkoly rychleji, než pokud necháte svou pozornost svést z cesty a složitě pak budete hledat koncentraci.

Sejde z očí, sejde z mysli

Udržování vašeho pracovního místa vizuálně čistého pomáhá vaší mysli, aby se přestala toulat a rozptylovat dalšími předměty ležícími kolem. Nechte si na pracovním stole jen ty pomůcky a materiály, které skutečně potřebujete jen pro daný úkol, na kterém právě pracujete.

Odstraňte rozptýlení

Další skvělý způsob, jak zabránit tomu, aby vás cokoliv vyrušovalo, je vypnutí telefonu, poslech hudby s hudbou vhodnou pro koncentraci nebo třeba přemístění se do prostoru, kam nedosáhne signál wi-fi a máte zde klid. Jsou to drobné detaily, ale skutečně fungují.

 

Držte se velkých úkolů, které musíte udělat. Po dokončení budou ty malé stále čekat.

 

 

-bb-

Zdroj: Time Management Ninja - praktické tipy pro řízení času
Zobrazit přehled článků ze zdroje Time Management Ninja