4 tipy pro posílení charismatu

Charisma není dar z nebes, ale spíše dovednost, kterou si můžeme vypěstovat. Když to dokážete, změníte se v živoucí magnet na lidi. Když totiž někdo má charisma, okolí jej vnímá jako velmi důvěryhodnou, věrnou a přesvědčivou osobu. To charismatickým lidem umožňuje naplno těžit ze vztahů s ostatními.

Ilustrační snímek

Asi nejdůležitější je naučit se být „přítomni" tím, že se budete soustředit na aktuální okamžik a pozorně poslouchat. To je pro budování a posilování vztahů s ostatními velká pomoc.

1) Soustřeďte se tady a teď

To je asi nejdůležitější aspekt, který vytváří charisma. Když jste soustředění, ostatní to z vás vycítí. Lidé, kteří jsou zcela koncentrovaní na aktuální okamžik a situaci, dokáží s ostatními mluvit téměř o čemkoli a působit dobře. Být koncentrovaný znamená věnovat plnou pozornost osobě, s níž v danou chvíli mluvíte. Nenechte svou mysl bloudit a nepřeskakujte v duchu od jedné myšlenky ke druhé.

2) Věřte si

Sebedůvěra je dalším základním stavebním kamenem charismatu, je však těžké si ji vybudovat. A když ji má někdo naopak přespříliš, bude na ostatní působit arogantně. Nakonec je to hlavně o tom, jak jste vyrovnáni sami se sebou. Vše, co ovlivňuje to, jak se cítíte (tedy třeba zda jíte zdravě, zda pravidelně cvičíte nebo jaké oblečení na sobě máte), může vaši sebedůvěru posílit nebo ji naopak snížit.

3) Zůstaňte věrni pravdě

Falešné pravdy a rychlé soudy jsou dnes všude. Charismatičtí lidé reagují na lži nebo přehánění tím, že upřímně řeknou to, co si myslí. A to může leckdy být těžké. Často vás však protistrana bude respektovat právě díky tomu. Další dovedností je přiznat, že možná o dané věci nic nevíte. V takové situaci ukažte zvědavost a zajímejte se o to, co vám vaše protistrana říká.

4) Naučte se konverzovat

Chcete-li být charismatičtí, musíte dobře vědět, jak vést konverzaci. Musíte ji také umět řídit libovolným směrem, abyste ji vždy dostali tam, kam potřebujete. Tento um však přichází až s praxí, uzavírá článek na webu addicted2success.com.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success