10 praktických tipů pro introvertní spíkry

Ilustrační snímek

Introvertní povaha se nevylučuje s úspěšnou kariérou ani veřejným vystupováním. Dokazuje to alespoň Američanka Susan Cainová, které se přezdívá „tichá revolucionářka“. Tato žena, původní profesí právnička, je dnes jednou z nejznámějších introvertních osobností na světě. V roce 2012 vydala knihu s názvem Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking, která vyšla i v češtině pod názvem Ticho – Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit (Jan Melvil Publishing, 2012). Kritizuje v ní západní společnost, která upřednostňuje umění mluvit před schopností myslet, a vysvětluje, že introverti jsou silní právě proto, jací jsou.

Po vydání této knihy následovalo období, které Cainová nazývá „rok nebezpečného mluvení“. Přestala psát a začala mluvit. Se svou knihou vystupovala například v celostátní americké televizi a také v dnes již legendárním vystoupení na konferenci TED 2012. Její TED talk s názvem The Power of Introverts, s nímž vystoupila před 1500 lidmi, z ní udělal celebritu nejen mezi introverty. K dnešnímu dni jej na internetu zhlédlo více než 13 milionů lidí.

Pro introverty, kteří veřejně vystupují, sestavila na základě svých zkušeností desatero, jak lépe zvládnout mluvení před lidmi. Publikovala je v nedávném článku na síti LinkedIn.

1. Důkladně se připravte

Vaše řeč by měla být logicky sestavená a uvádět konkrétní příběhy a příklady. Cvičte si ji nahlas. Čím více si ji nazkoušíte, tím méně nervózní budete.

2. Zvažte, co chce vaše publikum slyšet

Dejte publiku to, co chce. Mohou to být nové informace, osobní názory nebo návrhy řešení problémů. Důležité je, abyste předem o publiku přemýšleli.

3. Pusťte si videa s vstoupeními úspěšných spíkrů

Zaměřte se především na záběry natočené z pohledu spíkra, tedy směrem k publiku. Pomohou vám vcítit se do role řečníka, na kterého se všichni dívají.

4. Navštivte místo, kde budete vystupovat

Pokud to bude možné, předem si místo prohlédněte. Postavte se na pódium a vyzkoušejte si, jaké to bude dívat se do sálu.

5. Čtěte přepisy vystoupení úspěšných spíkrů

Všímejte si, jak jsou jejich řeči strukturovány, jak začínají a končí, jak předkládají konkrétní příklady. Nikdo se nerodí jako dobrý řečník, je to velmi tvrdá práce.

6. Zřiďte si videoblog

Založte si vlastní stránky nebo využijte sociální sítě a vkládejte příspěvky ve formě videí, na kterých se budete k něčemu vyjadřovat. Může to být velmi zábavný trénink.

7. Soustřeďte se na své přednosti

Pokud například máte velký smysl pro humor, zapojte humor i do svých vystoupení. Nenuťte se však do vtipů, jestliže vám to není vlastní. Svou řeč postavte na myšlence, kterou chcete sdílet, a také na tom, kým jste jako člověk.

8. Staňte se hercem

Když se lidé mohou skrýt za určitou maskou nebo rolí, cítí se příjemněji a svobodněji. Příkladem jsou maškarní bály. Zkuste o svém vystoupení přemýšlet stejně – jako o roli, kterou hrajete.

9. Usmívejte se

Úsměv vám pomůže cítit se uvolněněji a sebevědoměji. Usmívejte se už při příchodu do místnosti a zahájení svého projevu.

10. Zasmějte se něčemu

Najděte si něco, co vás zaručeně rozesměje a zbaví nervozity. Můžete si například představovat, že lidé v publiku mají místo hlav hlávky zelí.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse