Stěhování za prací: 2 otázky, které musíte zvážit

Dostali jste zajímavou pracovní nabídku, jejíž podmínkou je však přestěhování do jiného města nebo dokonce do zahraničí. Nejspíš pro vás není snadné se rozhodnout, zda je relokace pro vás to pravé.

Zvažte proto následující důležité otázky. Podívejte se na místní nabídku zaměstnání – jsou tam ve vašem oboru nějaké jiné než ta, o kterou vám nyní jde?

A také si uvědomte, jak důležitá je firemní kultura v případě, že vyrážíte do nové země nebo města jen tak na vlastní pěst, bez přátel a známých.

Ilustrační snímek

Je pro vás nabízená pozice vhodná?

Relokace je pro vás jistě obrovskou příležitostí. Nicméně raději co nejlépe prozkoumejte budoucího zaměstnavatele a zjistěte si podrobnosti o dané pozici.

Pokud první den na novém místě zjistíte, že tým v práci není zas až tak přátelský, jak jste očekávali, nebo že kultura ve společnosti je na nic, bude už pozdě na to, říct ne a nic neriskovat. Důkladně proto před rozhodnutím a odjezdem prověřte, jaký potenciál se vám s relokací skutečně nabízí.

Využijte webových stránek, na kterých se shromažďují recenze od zaměstnanců, nebo požádejte někoho, komu důvěřujete o názor. Sociální média vám zase mohou napovědět ohledně firemní kultury v novém místě, kde byste měli pracovat.

Pokud neměníte zaměstnavatele, ale jen místo výkonu práce, potom byste se měli zajímat o to, jestli se místní firemní kultura neodlišuje od té, na kterou jste zvyklí. V novém městě nebo zemi pravděpodobně nebudete mít žádné přátele. Takže firemní kultura a to, jak jsou lidé v práci myšlenkově nastaveni, pro vás náhle bude významný faktor.

Existuje v dané oblasti poptávka po vaší odbornosti?

Co když vaše práce nevyjde tak, jak jste si plánovali? Zkuste si raději zjistit, zda máte šanci získat na místě snadno novou práci v případě ztráty původního zaměstnání. Toto musíte vědět dopředu. Potřebujete prostě přiměřenou jistotu, že pokud přijdete o současný příjem, dokážete najít nový. Bude se vám potom spát mnohem lépe.

Například jeden profesionál v oboru PR odešel z New Yorku a přijal funkci ředitele PR na místní vysoké škole v jiném americkém státě. Po několika letech však PR oddělení bylo rozpuštěno. Dotyčný měl hypotéku, neměl však žádnou další příležitost k tomu, aby využil své schopnosti a zkušenosti. Jediné, co mohl udělat, bylo začít podnikat – jenže v té době s tím nepočítal a nebyl na takový krok nijak dobře připravený.

Nezapomeňte, že když se stěhujete, může se stát neočekávané. Mohou to být i zdánlivé detaily., Třeba váš pes může být na novém místě pobytu nešťastný, uzavírá web businessnewsdaily.com.

-jk-

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily