Proč většina lidí nezbohatne

Ilustrační snímek

Přestože žijeme ve světě neomezených možností, jen málo lidí odchází do důchodu s hřejivým pocitem finanční nezávislosti. Nad tím, proč tomu tak je, se ve svém blogu zamýšlí americký spíkr a poradce Brian Tracy, který patří k předním světovým osobnostem v oblasti osobního a profesního rozvoje. Identifikuje pět základních příčin.

1. Chybějící zkušenost s bohatstvím

Většina lidí vyrůstá a dále žije bez kontaktu se skutečně bohatými lidmi, chybí jim finančně nezávislý vzor. Nemají pocit, že mohou dosáhnou finanční nezávislosti, a tudíž proto ani nic nedělají.

2. Chybějící rozhodnutí

Lidé nebohatnou také proto, že se nikdy nerozhodnou stát finančně nezávislými. I když se obklopují bohatými lidmi a vzdělávají ve finanční oblasti, ničeho nedosáhnou, dokud se nerozhodnou něco ve svém životě změnit.

3. Odkládání

Lidé, kteří si vždy se najdou dobrý důvod, proč nezačít dělat něco, o čem vědí, že to povede k finanční nezávislosti, bohatství nedosáhnou. Dokonalý okamžik neexistuje, není tedy třeba odkládat konkrétní kroky na stále další týdny, měsíce a roky.

4. Neschopnost odříci si potěšení

Většina lidí má tendenci utratit všechny vydělané peníze a je-li to dostupné, tak si i půjčovat či nakupovat na kredit. Bez disciplíny a celoživotního rozpočtování však finanční nezávislosti dosáhnout nelze.

5. Chybějící časová perspektiva

Jedním ze základních předpokladů dosažení finanční nezávislosti je schopnost plánovat dlouho do budoucnosti.

-kk- 

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com