Nenechte se zaskočit při prezentaci

Máte před sebou důležité veřejné vystoupení a chcete, aby proběhlo co nejlépe. Hrozíte se, aby neselhala technika nebo jiné aspekty prezentace. Nepříjemným překvapením se můžete vyhnout pomocí metody, kterou používají aerolinky, NASA a další organizace k tomu, aby se okamžitě přizpůsobily životu ohrožujícím změnám.

Jde o metodu nouzového plánování, vytváření záložních plánů. Když máte za sebou záložní plán, můžete podávat lepší výkony – jste méně stresovaní a jasněji uvažujete. Problémy mohou nastat, ale vy budete vědět, jak je řešit.

Článek přináší tři rady inspirované krizovými plány z oblasti letecké dopravy, které můžete využít při své další prezentaci.

- Mějte únikovou cestu. Když se stane něco neočekávaného, měli byste mít připravený prostor k úniku. Nejde o dveře, ale nápady, jak reagovat, které si předem připravíte. Především zachovejte klid. Snažte se předem sepsat co nejvíce situací, které mohou nastat a představit si, jak je řešit.

- Jednejte s autoritou. V neočekávané situaci je nejdůležitější vaše první reakce. Všechny oči se budou dívat na vás a vy byste neměli dát najevo své znepokojení tónem hlasu, mimikou obličeje ani dalším pohybem. Cvičte proto neverbální komunikaci. Když dojde k překvapení, zhluboka dýchejte, zůstaňte v klidu a uvolnění.

- Zkoušejte si své reakce. Simulace jsou základním předpokladem úspěšného reagování na nečekané změny. Vyzkoušejte si předem svou fantazii v praxi. Opakujte, dokud si nebudete jistí, že jste připraveni.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How