Kroky zpět vás mohou někdy dostat daleko kupředu

Všichni potřebujeme mít nějaké své pevné základy, na kterých můžeme vybudovat náš život. To platí i pro naši profesní kariéru. Důvodem toho je, že někdy se můžeme dostat do potíží. Možná jsme si mysleli, že jsme neporazitelní, že nás nic nemůže zastavit – a najednou narazíme a potřebujeme se spolehnout a opřít právě o naše základy.

Ilustrační snímek

Někdy však musíme naše základy opravit a posílit. Možná budeme muset udělat velký úkrok zpět. Možná nám bude připadat, že jít nazpět znamená, že se pohybujeme špatným směrem. Jenže i takový – obrazně řečeno – krok vzad může být jeden z těch nejlepších způsobů, jak se pohnout vpřed, tvrdí web addicted2success.com.

Není čas na falešnou pýchu

Na začátku jsme vždy nadšeni z velkých plánů. Všechno je úžasné a všechno se zdá zvládnutelné. Pak obvykle nastanou problémy. Náš úsměv postupně mizí, dokonce se mohou objevit i první slzy. Na začátku nám něco uniklo a teď to tu máme a musíme se s tím vypořádat.

Naše ego může být v takových situacích naším nejhorším nepřítelem. Musíme ho umět na chvíli upozadit. Pokud to dokážeme, porosteme a zlepšíme se. Tím, že uděláme pár kroků dozadu, abychom zpevnili naše osobní základy, můžeme najednou o situaci začít uvažovat opravdu upřímně a racionálně.

Začněte se ptát sami sebe

Co opravdu potřebujete udělat, abyste danou situaci vyřešili? Přemýšlejte o klíčových otázkách, o klíčových oblastech, které je třeba změnit nebo zlepšit. Může to být nedostatek systému nebo postupů, které používáte. Může to také být nedostatek akademických znalostí nebo nedostatek zkušenosti. To jsou vaše základy, které musíte zkontrolovat, zvážit jejich stav a možná zjednat nápravu.

Nic nekomplikujte

Cílem je nalézt jednoduchá řešení. Neztrácejte ze zřetele svůj konečný cíl. Jednoduchá řešení jsou řešení, která jdou k podstatě věci. Kroky nazpět mohou být nesnadné, protože nám rozhodně nepřináší příjemné pocity. Ba naopak, můžeme mít pocit osobního selhání. Pokud však naleznete ono řešení jdoucí k podstatě věci a jasně si uvědomíte, co musíte udělat, jste na správné cestě. Kroky, které následně podniknete, budou potom – třebaže povedou kousek zpátky – nakonec těmi největšími kroky na vaší cestě k cíli.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success