Je snadné vás rozptýlit? Zvolte jeden z těchto kariérních směrů (1/2)

Vědecké výzkumy naznačují, že individuální rozdíly v našich mozcích nás činí více či méně náchylnými k tomu, aby nás naše okolí rozptylovalo – a my se tak lépe či hůře soustředili.

Ilustrační snímek

Dnes nás neustále rozptylují digitální upozornění a novinky. Omezit přístup k sociálním sítím? To může nakonec snížit produktivitu práce i spokojenost zaměstnanců. Využívání sociálních sítí v práci totiž mívá i pozitivní dopad na produktivitu, částečně proto, že to vede k lepšímu sdílení znalostí a snadnější spolupráci.

Vyrušení a rozptýlení: Následujte přirozenost svého osobnostního nastavení

Na druhou stranu, když jste snadno rozptýleni, dost možná jste také od přírody nadprůměrně zvědaví a kreativní. Když totiž máme sklon vnímat irelevantní informace, častěji přicházíme na originální myšlenky a neobvyklé nápady.

Proto byste si měli zvolit kariéru, která vám poskytne ten správný poměr rozptylování a míry soustředění.

Jaká kariéra je vhodná pro ty, kdo snadno podléhají vyrušení?

Podnikání

Pokud chcete rozmanitost, podnikání je pro vás. Budete muset:

Nalézt dobré nápady

Získat zdroje k jejich zrealizování

Interagovat s klíčovými stakeholdery

Prodávat a rozvíjet váš produkt

Jako podnikatel nebudete mít čas se nudit nebo zažívat rutinu. Podnikatelé bývají velmi otevření novým zkušenostem. V tom se právě liší od manažerů. Zajímají se o rozmanité věci a jde jim o novinky, nemají rádi rutinu a předvídatelnost, tvrdí článek publikovaný Harvard Business Review.

PR / mediální produkce

Je pro vás obtížné soustředit se na to samé téma po delší dobu? Dejte se na PR nebo média. PR profesionálové pečují o klienty z různých oborů a komunikují s různorodými publiky. Musejí být schopni absorbovat a syntetizovat obrovské množství informací. Rozptýlení je pro ně vlastně základní surovinou, kterou posléze mění v obsah. Na těchto pozicích byste měli mít rádi jak počáteční brainstorming, tak řízení všech fází jejich implementace.

-jk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review

Články v sérii

Aktuální

Je snadné vás rozptýlit? Zvolte jeden z těchto kariérních směrů (1/2)

Aktuální

Je snadné vás rozptýlit? Zvolte jeden z těchto kariérních směrů (2/2)