Jak vkročit do nové práce tou správnou nohou

Ilustrační snímek

Při nástupu do nové práce chce každý udělat dobrý dojem, nervozita nám však často brání v tom, abychom se vyvarovali základních chyb. Sestavili jsme proto pro vás seznam doporučení, na co především si dát pozor při nástupu na nové manažerské místo. Vycházíme z článku s názvem „9 Ways To Make The Wrong Impression On Your First Day“, který byl zveřejněn na serveru careerealism.com.

1. Nepřicházejte unavení a neupravení

Jak jistě dobře víte, první pohled hraje zásadní roli. Před nástupem do nové práce se proto dobře vyspěte a přijďte ve vhodném oblečení. Předem si zjistěte, zda má firma formální pravidla pro oblékání zaměstnanců. I když přesná pravidla mít nebude, samozřejmostí je osobní hygiena a čisté nemačkavé šaty.

2. Nestěžujte si a nezahlcujte kolegy informacemi

Dávejte si pozor, abyste hned na začátku nepůsobili negativně. Nestěžujte si, že musíte parkovat příliš daleko od vchodu do firmy nebo že vás nudí školení pro nováčky. Pouze byste tím zkazili náladu novým kolegům. Tu jim můžete zkazit také tím, když od první chvíle nezavřete ústa. Ve chvíli, kdy poprvé přijdete mezi ně, je nezajímá, proč jste odešli z minulé práce nebo za jakých okolností přišly na svět vaše děti.

3. Neflirtujte, ale nechte se pozvat na oběd

Flirtování s kolegy či kolegyněmi vám může velice rychle přinést špatnou pověst. Neznamená to však, že byste se neměli snažit blíže seznámit s novými spolupracovníky. Když vás pozvou na společný oběd nebo jinou akci mimo firmu, neodmítejte. Dali byste tím pouze najevo, že nestojíte o zapojení do kolektivu.

4. Nenuťte ostatní, aby se vám přizpůsobovali

To, že určitý pracovní postup fungoval ve vaší minulé práci, rozhodně neznamená, že bude fungovat i zde. Uvědomte si, do jaké firemní kultury přicházíte a dobře zvažte, zda váš způsob práce může současné firmě prospět, nebo zda se pouze nechcete zbavovat svých zvyků.

5. Nezapomínejte poděkovat a ukazovat své nadšení

Vyjádřete svůj dík všem kolegům, kteří vám nabídnou pomoc při vašich začátcích. Dávejte najevo, že se na novou práci těšíte. Nadšení je stejně nakažlivé jako negativita a je pouze na vás, jakou cestu si vyberete.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder