Jak si zvýšit svou produktivitu

Ilustrační snímek

Jsou dny, kdy má člověk problém i vstát a udělat si kafe. A když to neudělá, nezmůže se na o moc víc, než pouhé zírání do monitoru. Že se vám to už také stalo? Nechte si poradit portálem PR Daily, jak podobné stavy překonat, nebo jim rovnou předejít.

1. Snažte se častěji konzumovat „super jídla“

Britská studie International Labour Organization z roku 2005 zjistila, že příjem živin má přímý vliv na výkon člověka. V závěru dokonce tvrdila, že produktivita celé země by mohla narůst o 20 %, kdyby lidé konzumovali správné potraviny.

Chcete-li se vyhnout popolední únavě a zvýšit svou výkonnost, konzumujte především

  • Ryby
  • Hořkou čokoládu
  • Ořechy a semínka
  • Avokádo
  • Čerstvou mrkev
  • Borůvky

2. Udělejte si přestávku

A teď není myšlena přestávka na prohlížení zvířecích fotek. Prostě vstaňte a chvilku dělejte něco jiného.

Podle studie z roku 2011 pravidelné přestávky výrazně zvyšují produktivitu, a to především u lidí pracujících u počítače.

3. Dívejte se na obrázky koťátek či štěňátek

Připadá vám to jako ztráta času? Omyl. Nedávná studie ukázala, že lidé byli výkonnější poté, co si prohlíželi obrázky roztomilých mláďat (ve srovnání s dospělými zvířaty a fotografiemi jídel). Výrazně rychleji byli pak schopni dokončit svoje úkoly.

4. Vyhněte se multitaskingu

Britská studie z roku 2005 zjistila, že lidé vyrušovaní telefony, e-maily či SMS zprávami mají větší momentální snížení IQ než člověk, který kouří marihuanu. Jiná studie z loňského roku zase zjistila, že multitasking snižuje krátkodobou paměť.

Nejdříve si tedy zvolte náročnější úkoly, které mají být hotové do druhého dne. Vyhraďte si časové úseky trvající hodinu až hodinu a půl, kdy se svými úkoly výrazně pohnete, možná je i dokončíte. V tuto dobu zavřete email, vypněte Skype a veškeré jiné prostředky, kterými můžete být vyrušováni. Deaktivujte všechny signály indikující nové příspěvky na sociálních sítích či doručený email. Nařiďte si budíka a začněte. Budete překvapeni svými výsledky.

5. Pokud nejste skřivan, přestaňte se nutit a dělat ho ze sebe

Každý si musí sám ujasnit, kdy je nejvýkonnější, a podle toho svou práci přizpůsobit. Pokud vám to tedy nejvíc myslí mez 16. a 19. hodinou, naplánujte si na tu dobu svoje nejdůležitější projekty.

Budete-li svou produktivitu nějaký čas sledovat a zjistíte, že jste noční typ, možná se objeví problém: Podle smlouvy máte být v práci denně nejpozději v 8:00. V takovém případě se sejděte se svým nadřízeným a pokuste se domluvit, nebo změňte práci. Kdyžto neuděláte, budete muset pít litry kafe, konzumovat „super jídla“ a dívat se na spousty obrázků koťátek.

-th-

Zdroj: Ragan's PR Daily - denní zprávy, doporučení a názory z oboru PR, marketingu, sociálních sítí a médií
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ragan's PR Daily