Jak se dostat na střední školu v USA?

Dostat se na studium americké střední školy je snem mnoha teenagerů. A sny se mají plnit, takže není důvod, proč se na americkou high school nedostat.

Nejen studenty, ale také jejich rodiče neminou důležité otázky jako: „Jak správně vybrat střední školu v USA a jaké jsou hlavní požadavky a formality nutné pro vyřízení?“, „Mám nárok na stipendium?“, „Co když neumím jazyk?“ a další.

Pojďte se společně s námi podívat na možná úskalí, která na vás čekají při hledání odpovědi na otázku, jak se na střední školu v USA dostat.

Z jakých středních škol mohu v USA vybírat?

Ve Spojených státech amerických existují dva typy středních škol: soukromé a veřejné. Studovat přitom můžete na obou z nich. Vyšší kvalitu výuky nabízejí soukromé školy, musíte však počítat s vysokým školným.

Na veřejných školách, které jsou zařazeny do takzvaného systému SEVIS, můžete studovat za velmi přijatelných finančních podmínek.

Studovat můžete i na ostatních středních školách, které v tomto systému nejsou, musíte k tomu však využít zprostředkovatelských služeb některé ze studentských agentur. Příkladem je agentura STUDYLINE, která se specializuje na pobyty na středních školách po celém světě.

Splňuji základní požadavky pro studium na americké střední škole?

Jestliže máte v plánu získat nové znalosti za oceánem na veřejné škole, musíte splňovat několik požadavků. V době nástupu do programu musíte spadat do věkové kategorie 15–18,5 let a musíte mít adekvátní znalosti angličtiny.

Vaše znalosti cizího jazyka musí odpovídat minimálně úrovni intermediate a váš angličtinář vám musí dát dobré hodnocení. Podstoupíte navíc jazykový ELTIS test, v němž musíte získat určitý počet bodů.

Váš studijní průměr ze všech školních předmětů nesmí být horší než tři. Kromě toho musíte být emocionálně vyspělí a v perfektním zdravotním stavu. Požadavky pro přijetí na soukromou školu jsou podstatně flexibilnější a liší se škola od školy.

Možnosti (ne)zprostředkování studia

Možností, jak do USA vyrazit, je hned několik. Do zařizování studijního pobytu se můžete pustit takzvaně na vlastní pěst, kdy si sami zjistíte veškeré své možnosti, nebo můžete využít služeb některé z agentur, která se zprostředkováním studia na střední škole v USA zabývá.

Studentské agentury zprostředkovávají zejména studium na veřejných středních školách, které jsou díky nízkému školnému dostupné většině uchazečů.

Jak už bylo řečeno výše, soukromé školy nabízejí vyšší kvalitu výuky, možnost výběru lokality nebo konkrétní školy. Za to si však musíte připlatit v podobě vyššího školného. Většina agentur vám samozřejmě zpřístupní studium i na tomto typu amerických středních škol.

Mám nárok na stipendium?

Jestliže zvažujete studium na soukromé střední škole v USA a jste nadprůměrně inteligentní, nebo máte talent (sport, hudba, studovaný odbor), můžete zkusit zažádat o stipendium.Některé specializované agentury, jako například STUDYLINE, dokážou stipendia na soukromých středních školách v USA zajistit. I tak musíte počítat s minimálními náklady na pobyt ve výši od USD 20 tis. / rok.

Poslední formality pro úspěšné vyřízení studia

Kromě hlavních a zásadních požadavků, o kterých jsme se již zmínili výše, musíte splnit několik dalších věcí.

V první řadě vás čeká již zmíněný jazykový ELTIS test a krátké interview, jehož cílem je ověřit úroveň vašich jazykových schopností, jako je mluvení, porozumění či znalost gramatických jevů.

Jakmile projdete jazykovým testem, musíte absolvovat administrativní kolečko, kde vás nemine vyplnění přihlášky do vybraného programu, zdravotní prohlídka, návštěva ambasády za účelem získání víza a několika dalších úřadů.

Veškeré dokumenty pak předáte agentuře, která vám studium na americké střední škole zajišťuje. Agentura posílá dokumenty do USA a často spolupracuje s některou z tamních neziskovek, které vám zajistí pobyt v hostitelské rodině, podporu koordinátora po celou dobu pobytu a další potřebné věci.

Co když neumím jazyk?

Jestliže vás trápí jazyková bariéra a vaše znalosti angličtiny nejsou na odpovídající úrovni, nezoufejte. Do Spojených států amerických můžete vyrazit na jazykový kurz. Na výběr máte opět z několika variant. Cenově výhodnější jsou semestrální kurzy v rozmezí 20 – 26 studijních týdnů nebo kurz, který trvá jeden akademický rok, tedy 32 studijních týdnů. Během jednoho akademického roku se díky intenzitě studia můžete posunout až o tři jazykové úrovně výše.

Studovat angličtinu však můžete i kratší dobu. V nabídce jsou už dvoutýdenní kurzy pro mládež i pro dospělé. Na výběr máte také kurzy s různou úrovní angličtiny od začátečníků až po velmi pokročilé. Studovat můžete ve skupině nebo individuálně nebo můžete vycestovat do Ameriky s cílem připravit se na jazykovou zkoušku. Nejpopulárnější mezinárodní zkoušky jsou zejména anglické FCE, CAE a CPE nebo americký TOEFL.

A protože život není jen o studiu, můžete si k lekcím angličtiny přidat ještě lekce golfu, tenisu, tance nebo třeba vaření.

Co potřebuji k jazykovému kurzu?

Nejdůležitější roli při výběru hrají finance. Cena jednotlivých kurzů se přirozeně liší podle jejich délky, lokality, úrovně a dalších parametrů.

Výhodou jazykového pobytu v zahraničí oproti studiu na střední škole je, že nemusíte vyplňovat žádné zdlouhavé přihlášky nebo obíhat lékaře. Co vás však nemine, je cesta na americkou ambasádu, kde si budete muset vyřídit patřičné vízum.

Při zařizování jazykového kurzu v USA se můžete obrátit opět na agenturu STUDYLINE, která vám se vším pomůže a zajistí vám nejen samotnou výuku, ale také ubytování, cestovní pojištění, letenku nebo vízum.