Jak poznáte, že jste zamrzli v roli zakladatele

Podařilo se vám založit firmu, sehnali jste finance na rozjezd. Uspěli jste a povedlo se vám na trhu uchytit. Co dál?

Ilustrační snímek

Všichni zakladatelé dosáhnou bodu, ve kterém je jasné, že se potřebují dostat do nové role – musejí přestat být zakladateli a musejí se stát lídry. Pokud zakladatel není takového přechodu schopen, stane se on sám postupně překážkou růstu a úspěchu vlastní firmy. Zakladatelé, kteří se nestanou lídry, jsou obvykle postupně odklizeni investory nebo managementem firmy poté, co se akcie firmy začnou nabízet na veřejném trhu.

Takový posun znamená, že se zakladatel již nadále nemůže zaměřovat na vývoj produktu nebo služby, musí se totiž přeorientovat. Jeho hlavním úkolem je budování týmu a vnitřní organizace firmy. Je zapotřebí si osvojit nové myšlení a nové dovednosti, říká článek na webu management-issues.com.

Jak zjistit, že jste uvízli v režimu zakladatele

  • Máte pocit, že musíte stále všechno dělat sami. Jenže je to právě naopak – pokud strávíte všechen svůj čas děláním práce za někoho jiného, nezbyde vám čas soustředit se na práci vaší, totiž na práci ředitele.
  • Některá rozhodnutí jste delegovali na druhé, ale stále všechna důležitá rozhodnutí držíte u sebe. Nastavte raději procesy a systémy, tak, aby to fungovalo i tak trochu bez vás. Předejte některé důležité úkoly ostatním.
  • Baví váš řešení problémů, máte rádi detaily týkající se vašeho produktu. Vaše firma však potřebuje, abyste dělali věci, které jen můžete dělat jen vy – a nikdo jiný. Přestaňte tedy dělat jinou práci, zaměřte se na to, co stojí a padá s vámi.
  • Zaměstnáváte fanoušky vašeho produktu – lidi, kteří jsou nadšenci do toho, co děláte. To je hezké, nadšení by však nemělo být tím hlavním důvodem, proč někoho zaměstnat. Dotyčný musí především přinést své zkušenosti a odborné znalosti a vyplnit tak mezery, které ve firmě v současné době máte.
  • Nebudujete tým. Vaší úlohou jako lídra je především vybudovat silný tým, který bude mít kapacitu potřebnou k udržení firmy v chodu a růstu. Musíte se zbavit provozních úkolů a začít brát budování svého týmu skutečně vážně.

    -jk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues