Co by mohl Kim Čong-il naučit manažery?

Ilustrační snímek

Zesnulý lídr KLDR Kim Čong-il stál v čele státu posledních 17 let. Vedle toho, že to byl brutální diktátor, to tak byl také manažer, který dlouhá léta vedl složitý „podnik“ k tomu, aby „vzkvétal“. Můžeme se od takové osobnosti něco naučit? Tuto otázku si položil americký publicista a komik Constantine von Hoffman, který na stránkách serveru Inc.com zveřejnil několik manažerských inspirací od Kim Čong-ila. Posuďte sami.

  1. Při hledání správných lidí si neberte servítky. Kim Čong-il unesl v roce 1978 předního jihokorejského režiséra i s manželkou, slavnou herečkou. Natočili spolu 7 filmů, než se režisérovi povedlo dostat zpátky domů.
  2. Vybírejte si, s kým se budete bavit, a nešetřete chválou. Za dobu své vlády vystoupil pouze jednou ve vysílání a pronesl jedinou větu: Pochválil vojáky Korejské lidově demokratické republiky. Zvládl to i bez PowerPointu.
  3. Zachovejte si svůj osobitý styl. Podívejte se na Kim Čong-ila – nosil o velikost větší oblečení, příliš velké brýle, osobitý střih vlasů…
  4. Pracujte tvrdě a buďte produktivní. Přestože Kim musel neustále plánovat likvidaci nepřátel uvnitř i mimo svou zem, napsal minimálně 1500 knih, složil 6 oper a režíroval několik filmů. Podle jeho oficiální biografie navíc mimořádně vynikal v golfu.
  5. Vypracujte se odspodu až na vrchol. Kimovi to trvalo 10 let, než se po vstupu do strany vypracoval na lídra země.
  6. Pro uspokojení zákazníků udělejte cokoliv. Korejský vůdce nutil servírky restaurací, které navštěvovali zahraniční návštěvníci, aby podstupovaly plastické operace a vypadaly více „západně.“
  7. Pracujte tvrdě, hrajte tvrdě. Kim Čong-il platil ročně 700 tisíc dolarů za koňak a během zahraničních cest si do svého vlaku nechával letecky dovážet humry.

-th-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com