6 jednoduchých rad k odbourávání stresu

Ilustrační snímek

Stres je svým způsobem v životě užitečný. Ale jeho přemíra vede k bolestem hlavy, svalovému napětí, únavě, nespavosti, dokonce někdy i k depresím. Geoffrey James z Inc.com představuje 6 snadných rad, jak stres omezit.

  1. Vytvořte si oázu klidu. Dnes pracujeme běžně celý den, 7 dní v týdnu. Dříve to bylo 8 hodin, pětkrát týdně. Oáza spočívá v tom, že hodinu před ulehnutím a hodinu po ranním vstávání nezapínáme počítač ani mobilní telefon. To vyžaduje velkou disciplínu a sebedůvěru, ale výsledek stojí za to.
  2. Slízněte smetanu. Pokud máte dlouhý seznam úkolů, nejdříve si je roztřiďte podle toho, co je důležité a jaké dopady splnění úkolu bude mít. Zjistíte, že několik věcí, která máte udělat, je fakt snadných a jejich vliv je velký. Tak je udělejte jako první! Časem se ukáže, že 80 % svých cílů dosáhnete splněním 20 % úkolů. Takže jako bonus si můžete dovolit ignorovat opravdu náročné věci, jejichž vliv je beztak zanedbatelný.
  3. Projednejte svoji náplň práce. Někdy jsou totiž požadavky na vaši pozici takřka nesmyslné, což vede k trvalému stresu nehledě na aktuální pracovní úkoly. Připravte si seznam, co je třeba udělat, a k němu rozpočet času. Jestliže je výsledek nereálný, zajděte s ním za svým šéfem, ukažte mu ho a požádejte o určení priorit.
  4. Vypněte zprávy. Kromě zpráv o vývojích trhu v nás většina ostatních vzbuzuje negativní emoce – strach, napětí, frustraci. Takže pokud pro vás není sledování zpráv naprosto nezbytné pro výkon povolání a přitom bojujete s vysokou mírou stresu, radši se jim vyhněte.
  5. Neřešte to, co nemůžete kontrolovat. Ekonomickou situaci, dopravní zácpy, náladu lidí okolo vás apod. Určitě je dobré tohle všechno předvídat, ale posléze se prostě podle toho zařiďte a dál se tím už nenechte vyvést z rovnováhy. Zbytečně zvyšujete míru stresu a plýtváte energií.
  6. Vyhýbejte se nervózním lidem. Jsme totiž od přírody naprogramováni k tomu, abychom své okolí kopírovali. Čili stres ostatních je vlastně nakažlivý.

-th-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com