10 rad pro perfektní řečnické vystoupení

Ilustrační snímek
  1. Je-li to možné, vyzkoušejte si prezentaci před více lidmi.
  2. Připravte si řečnické otázky, vytváří přesvědčivější dojem. Slovíčko „my“ navodí pocit spojení s publikem.
  3. Stůjte rovně se vzpřímenou hlavou. Budete vypadat sebevědomější a budete se tak i cítit. Příliš skromnosti škodí. Ale pozor: Budete-li se tvářit až moc chytře, může se stát, že budete vypadat jako hlupák.
  4. Používejte gesta na podporu své řeči. Jakákoliv pozice rukou s dlaněmi směrem dolů umocňují dojem síly.
  5. Styl prezentace je důležitější než její obsah. Lidé milují působivé řeči a preferují sebevědomí před skutečnými znalostmi: Řeč těla a tón prezentace jsou důležitější než její obsah.
  6. Na vzhledu záleží. Dojem si totiž vytvoříme během prvních vteřin právě na základě vzhledu. Líbí se nám lidé, kteří působí atraktivně. K okamžitému zvýšení atraktivity napomůže úsměv. A ještě něco: Vaše oblečení ovlivní to, jak se budete chovat.
  7. Čekejte, že budete lidem sympatičtí, a zvýšíte šance, že se tak stane. Jste nervózní? Dámy, dejte si kávu. Pánové – vy ne.
  8. Těsně před prezentací si představte někoho, kdo umí výborně prezentovat. Taková představa stejně jako jakýkoliv jiná pozitivní myšlenka dokážou zlepšit váš výkon.
  9. Zajímavý poznatek na závěr: Malá obscénní poznámka na začátku či na konci řeči významně zvýší přesvědčivost a nemá žádný vliv na důvěryhodnost řečníka.
  10. Pořád jste nervózní? Tak dělejte, že nejste. Za chvíli se tak skutečně stane a nervozita odezní.

 

-th-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider