Jedno heslo nestačí

Podle výzkumu komunikační agentury @www používá 61 % uživatelů internetu stejné heslo ke všem svým on-line účtům. Více než každý desátý uživatel se přitom přihlašuje na nejméně 50 různých účtů. Kromě toho, že řada lidí používá totéž heslo všude, si je ještě vyvěšuje na veřejně viditelnou nástěnku, zaznamenává do speciálního souboru v počítači nebo nalepuje na monitor na barevném papírku.

Možná si říkáte, že jako heslo stačí uvést jméno či datum narození vašeho dítěte. Pokud však někdo má přístup k jakýmkoli informacím o vás, je odhalení takového hesla jednoduché. Není to tedy dobrý nápad. Na druhou stranu však není třeba ani pamatovat si 50 různých nesmyslných hesel.

U málo nebezpečných účtů můžete používat bez větších obav totéž heslo. Jde například o filmové kluby, diskusní skupiny, stránky novin apod. – věci, které vás nepoškodí, dojde-li k překročení bezpečnosti. Čím důležitější je však daný účet, tím složitější a unikátnější by vaše heslo mělo být.

Nikdy nepoužívejte běžná slovníková hesla. Útočníci totiž používají roboty, které dokážou porovnávat hesla se slovníkovými výrazy a odhalit je v řádu vteřin. Nejbezpečnější hesla vytvoříte spojením písmen s čísly, interpunkčními znaménky a pravopisně nesprávnými výrazy. Čím delší také heslo bude, tím je to lepší. Zvažte dobře zapamatovatelnou frázi, vynechávejte mezery nebo použijte pouze první písmeno každého slova.

Podle společnosti Microsoft není vždy špatné zapsat si heslo na papír. Pořád je to bezpečnější, než si je uložit v počítači nebo dokonce v on-line podobě. Je však také třeba dodržovat jistá bezpečnostní opatření. Papírek s heslem dobře uschovejte a skryjte nejlépe mezi dalšími věcmi. Nepište na něj, k čemu je dané heslo určeno.

-kk-
Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian